Спортното министерство не знае къде му e половината бюджет

В края на декември авансово са преведени 25 млн. лв. към наскоро създадени фирми, които е трябвало да ремонтират физкултурни салони

Спортното министерство не знае къде му e половината бюджет

Снимка: БТА

3011 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

В Министерството на спорта не знаят къде са отишли половината пари от бюджета му. Под въпрос е съдбата на 30 млн. лв. от общо 60-милионния портфейл на ведомството. Това стана ясно от думите на ресорния министър Андрей Кузманов, който коментира темата пред журналисти.

Изказването му е свързано със съмнителни обществени поръчки за милиони, договорите по които са подписани с току-що създадени фирми. На тях през декември 2020 г. са преведени авансово 25 млн. лв., за да ремонтират физкултурни салони. Според него дейностите по реконструкция не са започнали.

По думите на служебния министър в договорите за изпълнение вместо банкови гаранции са вписани застрахователни. Те обаче не са упоменати в подписаните още в същия ден анекси.

Това означава, че в случай, че не се извърши ремонтът, държавата не може да си върне парите. Всички тези дружества са създадени в последния момент. Обединили са се. Има хора, които с няколко фирми си правят дружество, явяват се на конкурс и печелят“, посочи Андрей Кузманов, цитиран от агенция „Фокус“.

Когато изнесе информацията през юли, Кузманов посочи също, че седем от въпросните дружества дори са на един и същи човек. Още тогава той обяви, че компетентните органи са се заели с казуса, а дни по-късно стана ясно, че Сметната палата проверява поръчката.

Не е мислено за спорта, мислено е за други работи“, каза Кузманов.

Служебният министър, чиято работа вероятно скоро ще приключи, каза, че „който иска да открие, има много други неща, които ще се разберат след няколко дни“ и съжали, че няма повече време. Потенциален редовен министър може да стане Радостин Василев, в случай че проектокабинетът на „Има такъв народ“ бъде одобрен.

Подкрепи Economic.bg