Спряха поизводството по несъстоятелност на КТБ

Причината е подадената от основния акционер \"Бромак\" ЕООД жалба

Спряха поизводството по несъстоятелност на КТБ
428 ~ 2 мин. четене
Софийски градски съд (СГС) реши днес да спре производството за обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ). До производството по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания.

Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ. 

Днес делото беше спряно след жалба на акционерите с над 5% участие "Бромак" ЕООД и "Бългериън акуизишън къмпани". На делото бяха адвокатите на "Бромак" – адвокат Тервел Георгиев и Менко Менков.
"От тук нататък спорът основно ще се пренесе във Върховния административен съд (ВАС), където ние своевременно сме депозирали жалба - дружеството „Бромак” ЕООД, което е мажоритарен собственик на акции КТБ", каза Менков. Според него производството във ВАС трябва да се развие бързо.

По думите на Менков във ВАС има депозирани десетки жалби срещу отнемането на лиценза на КТБ и жалбите са срещу БНБ. Менков обясни, че подадените жалби са подадени освен от акционери, и от вложители в банката. „Вложителите не спират да търсят контакти с нас”, каза Менков.

"Най-важният спор, който имаме, е за тъй наречената капиталова неадекватност на КТБ. Оплакването ни е, че до момента, в който банката се е ръководила от представляващите я изпълнителни директори, управителен и надзорни съвети и действията, които те са извършвали, не водят до капиталова неадекватност на банката. Ако сте чели последното интервю на г-н Цветан Гунев, като човек компетентен, като подуправител на БНБ, по негова преценка към датата 20 юни т. г. на КТБ са били необходими само 500 млн. лв., за да преодолее натискът от тегленето на пари от някои вложители. За тези средства държавата е помолена да окаже подкрепа, след това по време на управлението на назначените от БНБ квестори състоянието на банката се влошава", каза Менков.

Той съобщи, че ще депозира молба към Върховния административен съд по време на открито съдебно заседание за назначаване на перфектна, компетентна, съдебно-счетоводна и одиторска експертиза с участието на международни експерти. Менков отбеляза, че има такъв опит в ЕС при обявяване на несъстоятелност и отнемане на лицензи в Италия, Португалия, Гърция и Литва.

"Затова настояваме специалисти от ЕС, включително от ЕЦБ или Международния съюз на одиторите, или Европейския съюз на дипломираните експерт-счетоводители да бъдат вещи лица по основния спор: към коя дата и чия е причината за влошаване на капиталовата адекватност на КТБ. Твърдението ни е, че БНБ е стъпила на незаконосъобразни данни, възлагайки проверката на одитори и търговски дружества, които нямат правна стойност, нито счетоводна, нито одиторска, а единствено като мнения, становища и консултации", заяви Менков.

Според него този правен спор трябва да бъде обединен в едно производство.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg