Срив от 55% при смартфон доставките на най-големия мобилен пазар

По-голямата част от спада като цяло е за сметка на Android марките, доставките на iPhone са под 500 000

Срив от 55% при смартфон доставките на най-големия мобилен пазар

Снимка: БТА

1608 ~ 1 мин. четене
Доставките на смартфони в Китай през месец февруари възлизат на общо 6.34 млн. броя устройства, което е с 54.7% по-малко спрямо 14-те милиона бройки през същия месец на предходната година. Това показват данните на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии (CAICT).

Това е и най-ниското ниво за февруари от поне 2012 г. насам, когато CAICT започна да публикува данни, отбелязва Reuters.

По-голямата част от спада е за сметна на марките, базирани на Android, като Huawei и Xiaomi. През февруари 2019 г. доставките им общо възлизат на 12.72 милиона бройки, а сега са се сринали до 5.85 милиона, показват данните.

Доставките iPhone са се свили до 494 000 през февруари 2020 г. – от 1.27 милиона през февруари 2019 г. За сравнение през януари, когато коронавирусната епидемия все още не се бе разразила с пълна сила, те бяха стабилни – общо малко над 2 млн. 

Изследователските фирми IDC и Canalys по-рано прогнозираха, че общите доставки на смартфони ще спаднат с около 40% през първото тримесечие, тъй като вирусната инфекция удари търсенето и доведе до проблеми във веригата на доставки.

Фирмените магазини на Apple в Китай останаха затворени за поне две седмици през февруари. Заради опасенията от разпространението на коронавируса властите увеличиха и почивните дни около Лунната нова година, а много фабрики спряха производство.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук написа писмо до инвеститорите, с което ги предупреждава, че компанията няма да изпълни първоначално заложените си цели за приходите за текущото тримесечие поради проблеми с търсенето вследствие на епидемията.

Коментари: 0