Сривът на световните пазари донесе полза за някои инвеститори

Хедж фонд, ръководен от Насим Талеб, спечели 1 млрд. долара тази седмица

Сривът на световните пазари донесе полза за някои инвеститори
3674 ~ 2 мин. четене
Автор: Наталия Николаева

Световните пазари преживяха "черен понеделник" след срива на китайската фондова борса. Паниката се пренесе и извън Китай, като VIX - индекс, който отчита волатилността на S&P 500, достигна най-високото си ниво за четири години, а Дау Джунс поотъна с над 1000 пункта. Европейските и японските индекси също не бяха подминати и бяха с 4-5 % надолу.

При тези условия, разположеният в Маями фонд Universa Investments, собственост на популярния американски инввеститор Марк Шпицнагел, направи страхотен удар. Печалбата на фонда е скочила с 20 % в понеделник предава Wall Street journal, цитиран от Business Insider. Universa отчита около 1 млрд. долара чиста печалба за седмицата – част от нея реализирана, друга част на хартия – се казва още в съобщението.

Фондът е известен още като "Черният лебед", тъй като негов мениджър е Насим Талеб, създателят на една от най-влиятелните теории във финансите, свързана с концепциите за риск и несигурност. Unica е създаден, за да печели именно при кризи. През 2008 г. той става известен с това, че отчита повече от 100 % възвращаемост в условия, когато S&P 500 губи една трета от стойността си.

Талеб е сред най-известните икономисти днес, а книгата му "Черният лебед" е абсолютен бестселър и е оценена като една от дванадесетте най-влиятелни книги, излезли след Втората световна война. "Черният лебед" е метафора, която може да се определи като случайно или рядко събитие, което е неочаквано, има значителен ефект и може да бъде обяснено със задна дата. 

През 2012 г. излиза друга негова значима книга – Антикрехкост“ или "как да извлечем полза от хаоса". Терминът е противоположност на крехкостта на събитията в живота и в икономиката.

Подкрепи Economic.bg