Потъването на българската икономика е по-голямо от първите оценки

Ограничаването на спада на БВП се дължи единствено на правителствените разходи

Потъването на българската икономика е по-голямо от първите оценки

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е сринал повече от първоначално предвиденото през второто тримесечие на годината, показва първата ревизия на данните от Националния статистически институт (НСИ). Спадът за периода април-юни вече се оценява на 8.5% спрямо 8.2% в експресната оценка на националната статистика. Това е най-тежкото потъване на българската икономика от кризата през 1997 г. насам, като се дължи на правителственото решение да блокира икономическата активност изведнъж, оправдавайки действията си с мерки срещу разпространение на коронавируса.

С първата ревизия на данните на НСИ става ясно и кои са най-големите „виновници“ за този спад – най-големият от 23 години насам. Потреблението на домакинствата (за продукти и услуги на територията на страната и чужбина), което е сред основните двигатели на българската икономика, спада с 0.2%. Според прогнозата на Българската народна банка (БНБ) от тази седмица потреблението на обществото ще продължи да бъде свито за сметка на спестяванията заради несигурната икономическа среда.

Брутото капиталообразуване, т.е. инвестициите в България, за второто тримесечие спадат с внушителните 14.1%, докато предишното тримесечие растяха с 1.2%.

При износа намалението спрямо второто тримесечие на 2019 г. е 19%. резултатът е очакван заради затрудненията в международната търговия, а приносът на външната търговия е отрицателен към растежа на икономиката, макар и с минимално, тъй като вносът на стоки и услуги се срива дори повече – с 19.1%.

Колективното потребление, което обхваща правителствените разходи за услугите по поддържането на населените места, държавната администрация, отбраната и сигурността на страната и др. е единственото перо на елементите, образуващи стойността на брутния вътрешен продукт, което е положително и расте с 3.8% на годишна база. Именно през второто тримесечие на тази година кабинетът ускори извънредното харчене заради ситуацията с навлизането на коронавируса у нас, макар и слабо, което се вижда от изпълнението на държавния бюджет.

Коментари: 0