Срокът за подновяване на личните документи отново се удължава

Управляващите искат да избегнат струпването на хора в зимните месеци, когато коронавирусът се разпространява все по-бързо

Срокът за подновяване на личните документи отново се удължава

Срокът за подновяване на документите за самоличност – лични карти, паспорти и шофьорски книжки, ще бъде удължен с шест месеца. Такова предложение внасят депутати от ГЕРБ и „Патриотите“, като го обосновават с епидемичната обстановка в страната и желанието да не се струпват много хора на едно място, чакайки за нови документи.

Срокът вече веднъж беше удължен с промените в Закона за извънредното положение през март, но гратисният срок изтича на 31 октомври. Сега новата дата е 31 януари 2021 г.

„Ако личната карта изтича през ноември например, трябва да си подадете заявлението за нова, в момента на не малко места се образуват опашки. С цел да избегнем стоенето в тези студени зимни месеци сред други граждани, които също подават заявления, преценихме, че трябва да направим тази промяна и я съгласувахме с МВР“, каза Красимир Ципов, депутат от ГЕРБ.

По неговите данни това ново удължаване ще засегне над 410 000 българи.

Той също така каза, че вече 48 държави приемат българските лични документи с изтекла валидност, сред които са всички държави от ЕС и съседните ни държави.

Коментари: 0