50 стартъпа, които може да „изригнат“ през 2018 г.

Business Insider се е допитал до някои от водещите инвеститори в рисков капитал

50 стартъпа, които може да „изригнат“ през 2018 г.

Снимка: Pixabay

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Новата година чука на вратата и погледите вече са насочени към предстоящата 2018 г. Наблюдавайки развитието на технологичната индустрия, мнението на инвеститорите в рисков капитал(VCs) е може би най-меродавното за това кои стартиращи компании са с най-голям потенциал да „изригнат“ през идните 12 месеца. 

За да очертаят прогноза за сектора догодина, от Business Insider са се допитали до някои от водещите инвеститори с въпроса кои според тях са стартъпите, които очакват да предизвикат бум в развитието си през 2018 г. В допитването са се включили едни от най-големите VCs като  Accel, Andreessen Horowitz, Battery Ventures, Bessemer, Greylock Ventures, Kleiner Perkins, Sequoia, както и такива за ранно финансиране като 8VC, Bloomberg Beta, BBG Ventures и израелските JVC, OurCrowd. 

Ето и кои са 50-те стартъпа с най-голям потенциал да постигнат голям успех през 2018 г.: 

Nauto 

Компанията разработва облачни системи, базирани на изкуствен интелект (AI), за автомобили. Софтуерът помага на шофьорите при идентифициране на различни опасности по време на движение, дава им обратна връзка след края на пътуването. На база на събраната информация системата изготвя и анализи за причините за произшествия. 

Защо е горещо: Много скоро колите ще са все по-свързани чрез мрежови системи, а Nauto преосмисля безопасността на транспорта по нов начин чрез своите AI разработки. 

Rigetti Computing

Компанията се занимава с разработването на нови вид мощен компютър, базиран на квантовата технология. 

Защо е горещо: Квантовите изчисления ще се превърнат в наистина голяма индустрия, а идеята за квантов компютър крие голяма мощ и очаквания от страна на сектора. Показателно е, че играчи като Microsoft, Google и Intel също експериментират в областта. Според експертите обаче подходът на Rigetti Computing е уникален, което дава основаните на някои да предричат голям успех за компанията, стартирала от нулата. 

Zume Pizza

Любопитната идея на компанията е да внедри роботизирани машини в подвижна кухня на колела. Клиентите ще могат да поръчват и получават храната си директно от камионетката

Защо е горещо: Анализаторите прогнозират, че стартъпът е предвестник на изцяло нов тип „умна“ индустрия за доставка на храна. 

Ripple

Компанията използва технологията блокчейн, стояща зад Bitcoin, за да позволи на банки да изпращат пари директно една към друга чрез посредник, независимо къде по света се намират. Важно е да се отбележи, че бившият съосновател на AOL и Yahoo Брад Гарлингхаус стои и зад Ripple. 

Защо е горещо: Основната причина се крие в бума на блокчейн технологиите. 

Duo Security

Екипът се е заел да предложи начин за подобряване на сигурността на паролите, базирайки разработките си на облачните системи. 

Защо е горещо: Стартъпът е навлязъл в една от особено актуалните ниши, а именно киберсигурността. В добавка на това надежда за успех дава и фактът, че с последната финансова инжекция от рисковите инвеститори Duo Security вече е достигнала оценка от 1 млрд. долара, което идва да покаже, че компанията расте с бързи темпове. 

JustWorks

Компанията разработва HR софтуер, който да помогне на малкия бизнес при управлението на заплати, обезщетения и други дейности, свързани с човешките ресурси. 

Защо е горещо: Експертите определят идеята на JustWorks като интелигентно и модерно разбиране за традиционния бизнес модел, опитващо се да даде повече шансове на малкия бизнес чрез премахването на бек-офисните затруднения. 

Deepmap

Скоро голяма част от превозните средства ще могат да се самоуправляват, но за да е възможно това, те ще имат нужда от карти. Тъкмо тук се намесва Deepmap, която разработва карти с висока разделителна способност за автономни коли, като внедрява в тях сензитивни способи, които им помагат да „виждат“ къде отиват и така да могат да предскажат какво ги очаква зад ъгъла. 

Защо е горещо: Темата за автономните превозни средства е все по-актуална и мнозина се опитват да пробият отсега в тази ниша. „Безпилотните коли обаче няма да работят с каквито и да е картографиращи системи, тъй като се нуждаят от максимална точност и безопасност“, коментират рисковите капиталисти от Accel. 

Molekule

Компанията се стреми да разработи начин за почистване на замърсяването чрез нанотехнологии. Екипът разработва пречиствател на въздуха, който разгражда замърсителите на молекулярно ниво. 

Защо е горещо: Проблемът със замърсяването е все по актуален. А предимството на Molekule е, че за разлика от традиционните пречиствателни системи, които блокират вредните частици, тя директно ги разрушава. 

Handshake

Handshake е платформа за набиране на кадри и кариерна мрежа за студенти и младежи в образователната система. По своята същност е нещо като LinkedIn за студенти.

Защо е горещо: Ръстът на Handshake на университетския пазар е феноменален. В момента те са платформата за набиране на персонал в повече от 450 колежа, обхванала 6 милиона студенти и стотици хиляди работодатели. 

Roblox

Robolox е игрален свят от деца за деца. Онлайн играта вече има над 64 млн. активни играчи месечно. Децата го използват, за да създават 3D светове и да играят заедно в тях.

Защо е горещо: Преди няколко години проучванията сочеха, че сред най-популярните видео игри за деца неизменно присъства името на Minecraft, а сега е това на Robolox. Тя е не само удивително популярна сред аудиторияте, но и отбелязва впечатляващ органичен растеж. Това е най-голямата платформа, позволяваща на потребителите сами да генерират съдържание. 64-те милиона души вече са създали над 29 млн. игри. 

И още 40: 

Pindrop
Relativity Space
Reflektive
MoveWith
Earny
Signal Sciences
Hudl
Remix
Smash.gg
Dia&Co
Narvar
Lola
Function of Beauty
Citizen
Aurora Innovation
Knotel
Guild Education
Periscope Data
Carta
Toast
Wag
uBiome
Celmatix
ServiceTitan
Crew
Vayyar
Keybase
Mira Labs
Omni
Zebra Medical Vision
OverOps
Coda
Sigma Computing
Discord
Gladly
Frame.IO
Kryon Systems
Secret Double Octopus
Pymetrics
Accompany


Коментари: 0