Стихотворение на Ане Франк бе продадено на търг за 140 хил. евро

То е един от най-ярките символи на Холокоста и е включено в регистъра на ЮНЕСКО \"Паметта на света\"

Стихотворение на Ане Франк бе продадено на търг за 140 хил. евро
4214 ~ 2 мин. четене

Ръкопис на Ане Франк, еврейското момиче, което умира в германски концентрационен лагер и става известно благодарение на дневника си, бе продаден на търг в Холандия за 140 хиляди евро, което е четири пъти повече от началната цена, пише The Guardian. Търгът продължава само две минути, а собственик на ръкописа става купувач, който е дал предложението си онлайн и неговото име на се разкрива.

Написаното на ръка стихотворение на 28 март 1942 г. е от 8 реда и е част от „поетичния албум” на по-голямата сестра на Жаклин ван Маарсен – съученичка и най-добра приятелката на Ане Франк. „Моята сестра откъсна тази страница от своя поетичен албум и ми я даде около 1970 г., пише Жаклин ван Маарсен в писмо, което придружава стихотворението. Знам, че сестра ми не беше толкова привързана към този стих от Ане за нея, колкото аз съм към написания от Ане до мен, и това е причината сега да го пусна за продажба.” След смъртта на Франк тя продава ръкописа на търг за 50 хил. евро.

Семейството на Ане Франк емигрира в Амстердам, когато Хитлер идва на власт в Германия. След окупацията на Холандия за известно време те са успели да се скрият в таен апартамент, където Ан вписва своя дневник, по-късно получил името на "Убежище". Той се превръща в един от най-ярките символи на Холокоста и е включен в регистъра на ЮНЕСКО "Паметта на света".

През 1944 г. убежището на Франк и семейството й е разкрито от доносник. Тогава те ги изпращат в Аушвиц, а по-късно Ане и сестра й преместват лагера Берген-Белзен. Там двете момичета умират от болестта тиг през февруари 1945 г. 

Подкрепи Economic.bg