Бранков: Един работещ издържа един пенсионер

Увеличаването на осигурителните вноски ще води до загуба на заетост

Бранков: Един работещ издържа един пенсионер
320 ~ 1 мин. четене

в България има големи структурни проблеми в осигуряванете, които не могат да бъдат решени за година или кратък период. Най-големият проблем на социалното осигуряване е намаленият брой осигурени лица. Наблюдаваме двойно намаляване на осигурените лица в сравнение с преди 30 години. В момента един работещ у нас издържа един пенсионер, докато преди 30 години отношението е било четирима работещи за всеки пенсионер. 

В много страни от Централна и Източна Европа съотношението е двама или трима работещи за един пенсионер. Решението е увеличаване на заетостта, а не увеличаване на вноските. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) и председател на надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) Димитър Бранков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за държавния бюджет и за бюджетите на НОИ.

Увеличаването на осигурителните вноски ще води до загуба на заетост независимо от това, че в момента имаме кардинален проблем с дефицит на работната сила. От 2008 насам работната сила у нас е намалява с 9%. Имаме дефицити в редица региони и сектори, каза Бранков.

Работодателските организации изразиха частични различия по отношение на бюджета на НОИ. Стопанската камара подкрепи бюджета, но с много забележки. На първо място, по отношение на предвиденото увеличение през следващите 2 години на  осигурителните вноски с по 1%. А също и новия размер на минималната работна заплата, който не беше консултиран в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и старата тема с т. нар. три дни болнични за сметка на работодателя. Не сме съгласни и със застопоряването на реформата за инвалидните пенсии, коментира заместник-председателят на БСК.

Подкрепи Economic.bg