Столична община обмисля въвеждане на охладителна система по спирките

Инвестицията ще струва около 100 хил. лв.

Столична община обмисля въвеждане на охладителна система по спирките
2192 ~ 1 мин. четене
В големите жеги през лятото софиянци ще се охлаждат благодарение на специални системи за оросяване, които ще бъдат поставени на спирките и обществените места в столицата. Те ще разпръскват вода, когато температурите станат високи, пише Kmeta.bg

Иновацията е част от план на Столична община за адаптация към климатичните промени в периода 2019- 2025 година. Той ще бъде гласуван утре на заседанието на СОС.

В плана влизат множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт. Новата система на спирките ще работи с цел осигуряване на температурен комфорт чрез охлаждане. 

Цялатa система се очаква да струва около 100 000 лева. Близо 200 000 лева. пък е сумата за покривното озеленяване. Именно зеленината по покривите е важна част от съвременното градоустройство и помага на градският микроклимат в града. Набелязаните в плана промени трябва да бъдат приложени до 2025 г.
Коментари: 0