Столична община продава дела си в Общинска банка

Според вносителя на предложението Трайчо Трайков сега е максимално благоприятен момент за приватизация на банката

Столична община продава дела си в Общинска банка
1396 ~ 2 мин. четене
Столичният общински съвет (СОС) реши да открие процедура за приватизация на "Общинска банка" на последното си заседание днес преди да излезе в лятна ваканция. Общинските съветници приеха доклад за откриване на процедура и определяне на метод за извършване на приватизация на акционерното участие на Столичната община в капитала на "Общинска банка" АД. 

Вносител е общинският съветник от групата на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Банката се включва в списъка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). 

Пред журналисти Трайков каза, че сега е максимално благоприятният момент за приватизация на банката, която успешно е преминала стрес теста, кредитният й рейтинг е повишен, създадена е среда, в която сделката би била най-успешна. Според него сега банката ще може да бъде продадена на максимално висока цена.

Оценката за цената на банката предстои да бъде изготвена и разгледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС, каза Трайков, цитиран от БТА.

От времето при предишния опит за продажба на общинския дял досега собственият капитал на банката е почти удвоен, каза Трайков. 

Оттук нататък предстои СОАПИ да възложи на консултант да изготви необходимото за процедурата - информационен меморандум, актуална пазарна оценка, правен анализ, маркет тест, разговори с потенциални инвеститори, организиране на процедурата по конкурса. 

Когато има резултат, който СОАПИ е готова да представи пред СОС, агенцията ще го внесе за окончателно гласуване, обясни Трайков. 

Що се отнася за срока на цялата процедура той каза, че за него по-бързото приключване би било по-добре, но бързината не е от първостепенно значение. Няма определен срок за приватизацията, посочен в доклада. Все пак Трайков изрази надежда това да стане до края на тази календарна година. 

Попитан за цената на консултантската оценка Трайков каза, че изготвената оценка през 2014 г. е струвала 150 хил. лв. и би могло да се стъпи на нея и да се спестят част от средствата, необходими за такава процедура.

Столична община е мажоритарен собственик на "Общинска банка" АД с 67%. Общински фирми и търговски дружества държат 30.80% от акциите, а 16 други общини - 1.55%.

През юни т.г. международната рейтингова агенция Moody's повиши оценката на дългосрочните депозитни рейтинги на банката от B1 на Ba3, стабилна перспектива. Това е с две степени по-високо от тази, която банката получи през 2016 г. по LGF анализа.

Moody's също така потвърди рейтинга на Общинска банка по други показатели. Международната агенция запази равнището на кредитната оценка от базовата линия (BCA) от b2. Краткосрочните Not-Prime рейтинги и Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (CRA) също са потвърдени. Всички рейтинги имат стабилна перспектива.

Според Moody's оценката може да се повишава при по-нататъшни подобрения в оперативната среда и финансовите резултати, като качеството на активите и показателите за печалбата. Банката поддържа добри капиталови коефициенти и добра депозитна структура.

Коментари: 0