Стрийминг услугите ще се ползват свободно навсякъде в ЕС

От 1 април влизат в сила новите правила за трансгранична преносимост на абонаментните онлайн услуги

Стрийминг услугите ще се ползват свободно навсякъде в ЕС

Снимка: EK

От 1 април гражданите на Европейския съюз ще имат достъп до цялото онлайн съдържанието, за което са се абонирали, независимо в коя държава членка се намират. Това става възможност с влизането в сила на новите европейски правила за трансгранична преносимост, според които доставчиците на платени услуги се задължават да ги предоставят на клиентите си, независимо че може да не се намират в държавата, където са се абонирали.

Целта на Регламента е да гарантира, че европейските граждани, абонирани за филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри в своята страна (членка на ЕС), ще могат да ползват това съдържание докато пътуват в рамките на Общността.

Мярката е добре дошла и за самите доставчици на съдържание, изтъкват още от пресцентъра на Еврокомисията. Те ще могат да предоставят своите услуги в други държави, без да е необходимо да придобиват допълнителни лицензии за излъчване на чужди територии.

Премахването на границите за достъп до онлайн съдържание е още един успех по пътя към единния цифров пазар. Стъпката идва близо година след отпадането на таксите за роуминг в ЕС.

Новите правила са опит на европейските власти да синхронизират регламентите си с поведението на съвременния онлайн потребител, който пътува все по-често и е винаги с мобилно устройство в ръка. 
Промяната е налице и статистиката свидетелства за нея. Например, разходите за абонаментни услуги за видеоклипове са скочили с 113% годишно в периода между 2010 г. и 2014 г., а броят на потребителите – с 56% между 2014 г. и 2015 г.

Прогнозата е, че от трансграничната преносимост към този момент ще могат да се възползват поне 29 млн. души в ЕС (5.7% от цялото население) . До 2020 г. пък се очаква броят им да достигне 72 млн. души.

Важно е да се отбележи, че 60% от младите европейци заявяват, че изборът да се абонират за дадена онлайн услуга е пряко свързан с възможността да могат да я ползват при пътуване в чужбина.

Очаква се новите правила да помогнат на доставчиците на съдържание да увеличат абонатите си. 
Коментари: 0