Строителството на сгради се увеличава, а на пътища – намалява

От началото на 2016 г. изграждането на инфраструктура постоянно намалява

Строителството на сгради се увеличава, а на пътища – намалява

Снимка: Economic.bg

872 ~ 1 мин. четене
Строителството на жилищни и нежилищни сгради в страната се увеличава, докато изграждането на инфраструктура намалява. Това показват най-новите данни от Националния статистически институт (НСИ). През май 2018 г. сградното строителство е отбелязало пореден ръст в размер на 2%. Този ръст през предходните 3 месеца е предшестван също от увеличения – 2.1% през април, 0.9% през март, 8% през февруари.

Същевременно т.нар. гражданско/инженерно строителство (пътища, мостове, тръбопроводи, електропроводи, далекосъобщителни и други строителни съоръжения) през май тази година е намаляло с 3.6%. През април, март и февруари движението на този показател е било съответно -1.4%, -5.5% и -0.7%.

Впечатление в данните прави, че до края на 2015 г., докогато е трябвало да се усвоят отпуснати средства по европрограми за изграждане на инфраструктура, гражданското строителство месец след месец е отбелязвало ръстове. От началото на 2016 г., с изключения на единични месеци, строителството на инфраструктурни проекти бележи спадове.
Подкрепи Economic.bg