Студовете доведоха до затваряне на рафинерии и оскъпяване на петрола

Цените са подкрепени и от напрежение в Близкия изток

Студовете доведоха до затваряне на рафинерии и оскъпяване на петрола

Снимка: БТА

712 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се повишиха във вторник, когато студеният фронт в САЩ затвори кладенци и рафинерии в Тексас, най-големият щат за производство на суров петрол в страната.

Цените също се повишиха, когато йеменската група хути, която се подчинява на Иран, заяви, че е ударила летища в Саудитска Арабия с безпилотни летателни апарати, предизвиквайки опасения за доставките на най-големия износител на петрол в света и с оптимизъм за глобално икономическо възстановяване на фона на ускореното въвеждане на ваксини COVID-19.

Така към 7:15 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 0.38% до 63.54 долара за барел, като в предната сесия той достигна до най-високото си ниво от януари 2020 г. Цената на лекия американски суров петрол WTI пък се повиши с 1.26% до 60.22 долара за барел, като в понеделник американските пазари бяха затворени.

Неочакваното прекъсване на доставките в САЩ предоставя още един краткосрочен мост за възстановяване на цените, малко по-бързо от очакваното“, заяви Стивън Инес, главен стратег на глобалните пазари в Axi във вторник.

Рядкото застудяване в Тексас накара доставчиците на електроенергия в щата да наложат ротационни прекъсвания, оставяйки близо 3 млн. домове и фирми без ток.

Тексас произвежда приблизително 4.6 млн. барела петрол на ден и е дом на 31 рафинерии, повече от всеки щат на САЩ, според данните на Администрацията за енергийна информация.

В Близкия изток, свързаната с Иран група хути, заяви в понеделник, че е ударила летищата Abha и Jeddah в Саудитска Арабия с дронове. Водената от Саудитска Арабия коалиция, воюваща срещу хутите в Йемен, заяви в понеделник, че е прихванала и унищожила експлозивен безпилотен самолет, изстрелян към кралството.

В Европа пък работодателите в норвежката петролна индустрия сключиха сделка за заплати със профсъюза във вторник, предотвратявайки стачка на суровия терминал в Монгстад и спиране на големи офшорни нефтени и газови находища.

Подкрепи Economic.bg