Суровините в България поскъпнаха с 20% през октомври

Експертите от Coface очакват цените да продължат да растат и в първите месеци на следващата година

Суровините в България поскъпнаха с 20% през октомври

Снимка: Pixabay

1496 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Висока инфлация

Цените на суровините в България са скочили с 20% през октомври, а поскъпването ще продължи и в началото на следващата година. Това прогнозира компанията за кредитно застраховане Coface, според която това повишение на цените изяжда маржовете на печалбите в икономиката и предвещава значителна инфлация в Централна и Източна Европа.

В Унгария повишението през октомври е близо 15%, а в Чехия показателят за нарастване на цените на суровините е най-нисък – близо 5.5%, последван от Полша с 10% за същия период.

Инфлацията в България значително се увеличава през последното тримесечие на годината, като надхвърля 5% през септември 2021 г. Водещи по отчетена инфлация в ЦИЕ остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7% през същия период тази година.

Чувствителното повишение на цените е продиктувано от глобалното търсене и високите цени на електроенергията, които са се повишили с близо 180% през януари 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година, коментира Грегорж Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа.

Експертите на компанията отчитат 80% ръст на цените на металите в началото на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско покачване се отчита при селскостопанските суровини – близо 30% за 2021 г.

Въпреки глобалната тенденция към нарастване на цените на суровините и последиците върху икономиките експертите са на мнение, че ЦИЕ се възстановява по-бързо от Западна Европа по отношение на измерения брутен вътрешен продукт (БВП). От всички страни в региона Coface очаква най-умерено възстановяване на Полша, която отчете ръст на БВП от 5% през 2021 г. Прогнозите са за устойчивост в процентите на показателя и през 2022 г., който достига 5.2%.

В България БВП се очаква да нарасне с 4.5% през 2021 г. в сравнение с рязкото понижение от 4.2% през 2020. Прогнозите са той да поддържа стойности от 4.1% през следващата година. Добро е представянето и на Естония – от 2.9% спад през 2020, БВП ще се повиши до 8.1% през 2021 г. Въпреки това се очаква през 2022 г. ръстът да се забави до 4%.

Подкрепи Economic.bg