Светът е шокиран от нападенията в Париж

Редица световни лидери определят атентатите като „атаки срещу човечеството“

Светът е шокиран от нападенията в Париж

Множество световни лидери реагираха на терористичните атаки в Париж. Светът е шокиран от мащаба и жестокостта на атентатите.

Водещите лица в световната политика изразиха своята съпричастност, предложиха своята подкрепа на Франция и гарантираха, че продължават борбата срещу тероризма.  

Американският президент Барак Обама осъди атентатите, наричайки ги „атака срещу цялото човечество“. Той предложи подкрепата на САЩ за Франция. По-късно в телефонен разговор Обама и Оланд са обсъждали съвместна борба с тероризма.

„Шокиран съм и съм натъжен, че толкова много хора са убити и ранени“ при насилието в Париж, каза канадският премиер Джъстин Трюдо. По неговите думи, „Канада остава с Франция в тези мрачни времена и предоставя всякаква възможна помощ“.

„Дълбоко шокиран съм от снощните нападения в Париж. Мислите ми са със семействата на жертвите и с целия френски народ. Ние сме силни и обединени в битката срещу тероризма. Той никога няма да победи демокрацията“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Дълбоко съм потресена от новините и кадрите в Париж. Моите мисли в момента се намират с роднините на загиналите в резултат на терористичните атаки, както и с всички жители на Париж“, подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Турският президент Реджеп Ердоган изрази съболезнованията си и заяви, че ще търси „антитерористичен консенсус“. Иранският му колега Хасан Роухани също определи атаките като „престъпления срещу човечеството“. Той трябваше да посети Париж, но е отменил визитата си.

„Шокирани сме от тази нова проява на безумното терористично насилие и ненавист, които ние осъждаме по най-категоричен начин с папа Франциск и с всички, които обичат света. Това е нападение срещу цялото човечество, което иска решителни и правилни отговори за всички нас“, пише в официално заявление на Ватикана.

Индия също изказа своята съпричастност, заявявайки „че такива варварски прояви нямат оправдание“. Според властите в Делхи „това е нападение не само срещу Париж, но и срещу цялото човечество“.

По думите на израелския премиер Бенямин Нетяняху, Израел остава „рамо до рамо“ с Франция в борбата срещу тероризма.

Коментари: 0