Светът опустя заради коронавируса

Мерките за социална дистанция превърнаха големите градове в призрачни

Светът опустя заради коронавируса

Жена снима една от катедралите в Барселона

Снимка: БТА

5290 ~ 4 мин. четене

Светът е под блокада с невиждани досега мерки за овладяване на безпрецедентната криза от разпространението на коронавируса. Десетки държави обявиха извънредно положение и наложиха забрана на публични мероприятия и събирания на хора на едно място, препоръчаха работа от разстояние и спазване на „социална дистанция” – т.е. хората да стоят далеч един от друг.

Много от най-оживените метрополиси в света се превърнаха в призрачни градове.

България бе е дна от държавите, която въведе извънредно положение още на 13 март.

Снощи държавите от Европейския съюз подкрепиха предложението за затваряне на границите на блока за 30 дни за "несъществени пътувания" на граждани от трети страни.

Съседна Сърбия също въведе извънредно положение до 15 април. Страната стигна дори по-далеч, като въведе вечерен час и забрани на възрастните хора да излизат от домовете си.

Вчера Румъния спря мероприятията и затвори заведенията, там на 16 март също бе обявено извънредно положение за 30 дни. Предвидено е поетапно и постепенно прекратяване на автомобилния, железопътния, морския, речния или въздушния трафик по различни маршрути, както и на метрото.

Най-тежко остава положението в Италия, където броят на починалите в следствие на COVID-19 надмина 2500 души вчера. Регистрираните заразени са над 31 500 души.

В Испания починалите вече са 491, а заразените – над 11 хиляди.

Общата карантина за населението на Франция, предприетата от правителството, е безпрецедентна мярка в историята на страната. Тя влезе в сила вчера в 12.00 ч. местно време.

В рамките на обявената от президента Еманюел Макрон "война" срещу коронавирусната пандемия близо 67 млн. души са приканени най-малко две седмици да си стоят вкъщи под заплаха от глоба - освен в изключителни случаи, свързани с изхранването и медицинските им нужди.

Германия затвори за 30 дни границите си за граждани от трети държави. 

От няколко дни Турция е затворила въздушните си граници с редица държави. Затварят се театри, киносалони, концертни зали, изложбени салони, сватбени салони, ресторанти, механи, кафенета, таверни, салони за наргиле, интернет кафета и всички видове игрални зали. В Наказателния кодекс на Турция е предвидено наказание лишаване от свобода от 2 месеца до 1 година за лица, които нарушават условията на въведената от властите карантина.

В Албания от 16 март има пълна забрана за движение по пътищата на страната.

От вчера и в Босна и Херцеговина е обявено извънредно положение.

В Чехия от 16 март 2020 г. в областта Централна Моравия е затворен достъпът до три града (Уничов, Червенка и Литовел) и 18 села. Забранено е жителите на тези населени места да ги напускат, както и достъпът на външни лица. Забраната е в сила за 14 дни.

Чешките власти препоръчват на хората над 70 години в страната да не напускат домовете си.

В Словакия от 17 март 2020 г. се затварят граничните пунктове с Полша, която първа вече направи това. Спират за период от 14 дни пътническите полети на трите международни летища в страната - в Братислава, Кошице и Попрад. Частните и карго полетите няма да бъдат засегнати. Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят по график. Необходимо е обаче шофьорите на камиони да носят маска. Шофьори на по-малки превозни средства (до 3.5 тона) с товари, които представят неотложни медицински стоки, ще бъдат допускани на територията на Словашката република.

В Кипър за периода 16 март - 30 април 2020 г. до територията на страната се допускат само граждани на Кипър и такива, които имат разрешение за пребиваване.

В Португалия от 17 март 2020 г. максимално се ограничава влизането на пътуващи от Испания, което от своя страна е разрешено единствено през 9-те сухопътни ГККП. Изключения за влизане на португалска територия от Испания се правят само за португалски граждани, постоянно пребиваващи в Португалия, за превозвачи на стоки, за трансгранични работници, в случаи на пътувания за събиране на членове на семейства от трансграничните зони, както и за дипломатически персонал. Всички полети между португалски и испански летища са отменени, считано от 16 март 2020 г. Всички железопътни и плавателни транспортни връзки между Португалия и Испания също са прекъснати. 

От 17 март 2020 г., задължителният режим на 14-дневна карантина вече важи за всички, влизащи на територията на Норвегия, освен работниците, които преминават границите редовно във връзка със своите трудови задължения.

В Украйна с решение на правителството от 18 март до 3 април 2020 г. се преустановяват железопътните, авиационните и автобусните междуградски и междуобластни пътнически превози. Градските превози на пътници ще се осъществяват в режим до 10 души в маршрутни таксита и до 20 души в тролейбуси, автобуси и вагони на трамваи. Ще бъде прекратена работата на метрополитените в градовете. От 17 март се забранява движението на метрото в Киев, Харков и Днепър, а от 18 март в цялата страна. Киевската администрация въвежда ограничения, считано от 17 март, за придвижване на гражданите в столицата. Затварят се всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси и бензиностанции.

Дори в САЩ отделни щати и градове наложиха извънредни мерки.

Тълпите в центъра на Манхатън значително намаляха още от миналата седмица, докато служителите предупреждаваха за разпространението на коронавирус. До понеделник сутринта градът, който никога не спи, се беше превърнал в град-призрак, разказва Би Би Си.

Музеите, театрите и библиотеките бяха затворени. Училищата бяха затворени. Площадите, обикновено пълни с туристи и офис работници, бяха пусти. Ресторантите и баровете бяха празни, тъй като персоналът се подготви да спазва препоръките да работи само с доставки.

Миналата седмица Ню Йорк стана американският щат с най-голям брой потвърдени случаи на коронавирус. Към вторник имаше повече от 1300, много от тях в града.

Коментари: 0