Светът посрещна 1 май с протести и надежда за по-добри условия на труд

Демонстрациите в Париж отново стигнаха до сблъсъци с полицията и арести

Светът посрещна 1 май с протести и надежда за по-добри условия на труд

Снимка: БТА

752 ~ 3 мин. четене

Френската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, които хвърляха камъни, запалиха малки пожари и потрошиха автомобили на фона на първомайските демонстрации, събрали хиляди участници при строги охранителни мерки. Арестувани са около 165 души. Полицията многократно използва сълзотворен газ, за да контролира множеството, събрало се край парижката гара "Монпарнас" за основните протести. Засега не се знае колко души са ранени.

Някои от протестиращите хвърляха камъни и други предмети по полицаите, нападнаха с ритници паркиран микробус на близка улица и потрошиха прозорците му. Полицията съобщи, че над 9000 чанти са били претърсени като предпазна мярка, а преди марша са арестувани 165 души.

Междувременно няколко мирни демонстрации очакваха началото на марша. Френските власти предупредиха, че към демонстрациите в Париж могат да се присъединят радикални активисти и отново да избухнат проявите на насилие, белязали предишните протести на жълтите жилетки и първомайските демонстрации през последните две години.

Във френската столица са разположени над 7400 полицаи. Силите на реда наредиха над 580 магазини, ресторанти и кафенета по маршута на демонстрацията да останат затворени, както и редица станции на метрото.

Към традиционните първомайски шествия, организирани от синдикатите, се присъединиха жълти жилетки, за да изразят недоволството си от икономическата политика на президента Емануел Макрон.

Органите на реда следят за облечени в черно екстремисти, каквито се присъединиха към предишни протести и често насочват действията си към символи на капитализма или глобализацията.

В Испания трудещи се се събират днес за демонстрации в големите градове на страната с надежда гласът им да бъде чут дни, преди действащият премиер Педро Санчес да започне преговори с други партии за сформиране на ново правителство, пише БТА.

Водещите испански синдикати оказват натиск върху Санчес да отмени трудовите и фискални реформи, благоприятни за бизнеса, които са в сила от управлението на предишното консервативно правителство.

Социалистическата партия на Санчес спечели изборите в неделя, но има нужда от подкрепата на други политически сили, за да може да състави правителство и да приема закони. Премиерът ще се срещне с лидерите на три други водещи партии идната седмица.

Преди първомайските демонстрации в десетки германски градове най-големите синдикати призоваха гласоподавателите да участват в европейските избори и да се противопоставят на национализма и крайнодесния популизъм.

Обединението на германските профсъюзи - конфедерация от синдикати с общо близо 6 милиона членове - припомни днес, че ЕС е допринесъл да се осигури мира на континента в продължение на десетилетия и е донесъл значителни ползи за милиони - от платени отпуски до защита при майчинство.

Синдикатите призоваха за амбициозни общоевропейски инвестиции за стимулиране на заетостта и растежа.

Политическите и икономически сътресения във Великобритания след вота за напускане на ЕС показват какво се случва, когато надделеят тези, които провокират страх, но нямат план за бъдещето, подчертаха синдикатите.

Около 2000 антиправителствени демонстранти, някои от които скандираха лозунги с критики към президента Владимир Путин, преминаха днес в шествие в Санкт Петербург по повод Деня на труда, 1 май. Полицията арестува над 30 от тях за участие в неразрешен политически протест.

В Москва, в първомайските шествия, организирани от проправителствени синдикати, участваха около 100 000 души по данни на властите. Според НПО "ОВД-инфо" в столицата са арестувани шестима души.

Малки митинги и демонстрации по случай 1 май имаше също в Киев и други големи градове на Украйна. В столицата под силен дъжд се събраха около 200 синдикалисти - около 10 пъти по-малко от заявения от организаторите брой.

Хиляди членове на синдикати и активисти отбелязаха днес Международния ден на труда в азиатските столици и настояха за по-добри условия на труда и по-големи права на трудещите се. Хиляди работници демонстрираха днес в тайванската столица Тайпе с искания за увеличение на заплащането и по-голяма сигурност на работните места. В Тайван работещите имат право само на осем седмици отпуск по майчинство, което не отговаря на стандартите на Международната организация по труда за минимум 12 седмици. Тайванците не могат да ползват и болнични за грижи за роднини.

Най-голямото синдикално обединение в Южна Корея публикува съвместно комюнике с работническа организация от Северна Корея, призовавайки двете Кореи да изпълняват ангажиментите, поети на срещите между лидерите на двете страни, организирани миналата година.

Коментари: 0