Световната банка повиши драстично прогнозата си за българската икономика

Ниският процент на ваксинация и политическата криза са сред основните рискове пред перспективите за растеж

Световната банка повиши драстично прогнозата си за българската икономика

Снимка: Twenty20

2837 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Световната банка повиши драстично прогнозата си за българската икономика за тази година, доминирана от управлението на служебното правителство на президента Румен Радев. В последния си доклад международната институция посочва, че очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да нарасне с 3.7% през 2021 г. За сравнение, прогнозата на банката от юни бе за разширение с едва 2.6%.

Световната банка подчертава, че завръщането на икономиката към предкризисните нива ще се случи едва догодина. За тогава институцията прогнозира реален ръст на БВП на България от 3.8%, последван от 3.6% през 2023 г. – и двете стойности са повишени спрямо предишните очаквания на икономистите от Вашингтон.

В краткосрочен план най-големият риск пред перспективите е бавният темп на ваксинация срещу COVID-19 – най-бавният в целия Европейски съюз. На фона на само 20% ваксинирани пълнолетни граждани с поне една доза към средата на август, сравнено със средно 75% с поне една доза в ЕС, България е изправена пред риск от нов пик на заразяванията в началото на есента, което може да доведе до нови ограничителни мерки. Страната продължава да е сред тези с най-висок брой на починали от COVID-19 на 100 хил. души.

Политическата нестабилност

Според Световната банка друг ключов риск за българската икономика е политическата нестабилност, която доведе до трети парламентарни избори за годината през ноември.

След свиване от 4.2% през 2020 г., икономическото възстановяване на България набра скорост през второто тримесечие на 2021 г., когато ръстът на БВП докосна 10% на годишна база. Основните двигатели на растежа включват увеличение на износа (с 20.3%) и значително увеличение на вътрешното търсене и растеж на инвестициите.

Докладът показа, че очакванията за инфлацията остават непроменени в сравнение с прогнозата, направена през юни. Средните потребителски цени в страната се очаква да нараснат с 3.2% тази година, преди инфлацията да се ускори съответно до 3.3 и 3.4% през 2022 г. и 2023 г.

Подкрепи Economic.bg