Как световните медии отразиха убийството на Петър Христов

От Reuters обръщат внимание на факта, че българското Председателство на Съвета на ЕС започна преди дни

Как световните медии отразиха убийството на Петър Христов

Показното убийство на бизнесмена Петър Христов в София вкара България в международните емисии на световните медии.

„Собственикът на една от най-големите млечни компании беше прострелян и убит посред бял ден в понеделник пред офиса на компанията в София”, пише агенция Reuters. „Убийството идва само няколко дни, след като България – най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз – пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС за първи път от присъединяването си през 2007 г.”, добавя агенцията.

От Reuters обръщат внимание, че Христов е бил близък до високопоставени представители от управляващата партия ГЕРБ. „Убийството на Христов идва на фона на близко наблюдение от страна на Брюксел, откъдето критикуват България за това, че е направила твърде малко за борба срещу престъпните групировки и корупцията. Преди три седмици високопоставен данъчен представител беше застрелян в колата си в центъра на София”, пише световната агенция.

Тя припомня, че според организацията Transparency International страната ни е най-корумпираната в ЕС, както и че президентът Румен Радев наложи вето на антикорупционен закон, обяснявайки, че законопроектът не предлага средства за ефективно разследване на корупционните мрежи.

„Заможен български бизнесмен беше разстрелян пред офиса на компанията си в столицата София”, пише Associated Press и добавя: „Христов беше собственик на голяма млечна компания, но също така беше активен в строителството, недвижимите имоти и туризма”, добавя агенцията.

Новината за показното убийство в София присъства и в The Washington Post, The Guardian, Fox Business, Daily Mail, както и в рускоезичните медии „Известия” и News.ru.co.il.

„По предварителни данни 49-годишният Христов може да е убит заради „конфликт на бизнес интереси”, пише News.ru.co.il.

Коментари: 0