Световните храни продължават да поевтиняват

Въпреки това цените им все още са с 30% по-високи спрямо 2020 г.

Световните храни продължават да поевтиняват

Снимка: Красимир Свраков

2012 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

През юли 2021 г. световните цени на храните се понижиха за втори пореден месец, като най-сериозен спад се наблюдава при зърнените култури, растителното масло и млечните продукти, съобщава агенцията на ООН за храните. Въпреки това понижение цените все още са значително по-високи спрямо същия месец на 2020 г.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през юли с 1.2 пункта до 123.0 пункта. Независимо от това, остава с 31% над нивата спрямо година по-рано (юли 2020 г.). Това представлява известно намаляване на котировките за втори пореден месец, след като през юни те се понижиха за пръв път от година насам.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO се сви през юли с 3% спрямо юни. Това се случи в резултат на спад с 6% на международните цени на царевицата заради по-добри от предвидените добиви в Аржентина и подобрените производствени перспективи в САЩ, въпреки че въпросът с реколтата в Бразилия остават притеснителен. Котировките на пшеницата обаче се повишиха с 1.8% спрямо юни, достигайки най-високо ниво от средата на 2014 г. – отчасти поради опасения относно сухото време и условията на отглеждане на реколтата в Северна Америка. В същото време международните цени на ориза достигнаха двугодишно дъно, повлияни от валутните движения и бавните темпове на продажби, причинени от високите транспортни разходи и логистични пречки.

Индексът на цените на млечните продукти на FAO пък се понижи през юли с 2.8% месечно, повлиян от по-бавната пазарна активност в Северното полукълбо поради продължаващите летни ваканции. Обезмасленото мляко на прах регистрира най-голям спад, следван от маслото, пълномасленото мляко на прах и сиренето.

Индексът на цените на растителните масла достигна петмесечно дъно, потъвайки през юли с 1.4%. Това се сучи, тъй като по-ниските цени на соевите, рапичните и слънчогледовите масла компенсираха ръстовете при палмовото масло.

За разлика от това, индексът на цените на захарта нарасна през юли с 1.7% – повишение за четвърти пореден месец. Увеличението се дължи най-вече на поскъпването на суровия петрол, както и на несигурността относно въздействието на последните студове върху добивите в Бразилия, която е най-големият износител на захар в света. В същото време добрите перспективи за производството на захар в Индия предотвратиха по-голям ценови скок.

Индексът на цените на месото на FAO се повиши само слабо спрямо юни, като котировките за птиче месо се скочиха най-много поради увеличения внос от Източна Азия и ограниченото разширяване на производството в някои региони. Цените на говеждото месо също се повишиха, стимулирани от по-високия внос от Китай и намалените доставки от големите производители. Междувременно цените на свинското месо спаднаха след намаляване на китайския внос.

Подкрепи Economic.bg