Кипърска фирма иска да купи контролния дял в „Свилоцел“

Новосъздадената „Пейпър Инвест” е внесла намеренията си в КЗК

Кипърска фирма иска да купи контролния дял в „Свилоцел“
2219 ~ 2 мин. четене

Кипърската компания Kameran Financial иска да придобие контролен дял в свищовското дружество „Свилоцел“, собственост на предприемача Красимир Дачев. Това става ясно от уведомление, внесено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от новосъздадена дъщерна фирма на кипърската компания в България - „Пейпър Инвест” ЕАД.

В него са казва, че регистрираното в България юридическо лице иска да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол върху предприятието за производство и реализация на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея.

„Пейпър Инвест” ЕАД е новоучредено дружество с предмет на дейност "производство и реализация на целулоза, хартия и продукти от тях". Фирмата няма дялово участие в други дружества на територията на България. Към момента на подаване на уведомлението дружеството не е реализирало оборот от търговска дейност в България през предходната финансова година.

„Свилоцел“ е дъщерна компания на „Свилоза“ АД, а неин мажоритарен собственик, при притежаващ 96.4% от капитала, е регистрираната в Свищов „А.Р.У.С. Холдинг“ АД.

Пред Economic.bg предприемачът Красимир Дачев коментира, че сделката всъщност е с негов румънски колега, но през регистрирано в Кипър дружество. По думите му той има опит в в този вид дейност, тъй като е имал няколко фабрики за производство на хартия в Румъния, но ги е продал, а сега заедно ще се фокусират върху този проект, който ще позволи производството на опаковъчна хартия в българската фабрика.

Ако сделката бъде одобрена от регулатора, в двегодишен срок трябва да се направи машината за производство на хартията, а вече е изпълнена и голяма част от предварителната подготовка за новото производство.

 „Готвим се за следващ етап, през който вече са минали Европа и светът“, каза Дачев. „Бъдещата сделка ще увеличи добавената стойност на продуктите, които се произвеждат в „Свилоза“ и като цяло в България“, коментира още той и добави: „Вече няма да изнасям суровина, а готов продукт. Всички български опаковъчни фабрики внасят хартии, сега ще ги произвеждаме тук. Българите вече ще могат да си купуват българска хартия.“

В следващите няколко години ще работим съвместно по реализацията на този проект, коментира Дачев и допълни, че той със сигурност ще открие нови работни места и по-висококвалифицирани.

Подкрепи Economic.bg