Танева: Губим 12 млн. лева от руското ембарго

Храните в училищата и детските градини ще бъдат доставяни само от местни производители

Танева: Губим 12 млн. лева от руското ембарго
3692 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

12 млн. лева са щетите за българската хранително-вкусова промишленост от наложеното от Русия ембарго, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Колко ще стигнат загубите зависи от поне 2 фактора  от продължителността на търговските санкции, и от това дали Европейският съюз като общ пазар ще засили износа към трети страни, което ще спре натиска за понижаване на цените.

Тя даде за пример млякото, чиято цена в България пада в продължение на 1 година и вече е с близо 15 % по-ниска. „В диалог с бранша работим по различни законодателни инициативи. Това можем да направим предвид невъзможността за някаква директна национална финансова подкрепа“, заяви Танева.

„Вече сме променили 3 наредби, свързани с храните, които обаче подлежат на нотификация. Ние сме ги изпратили. Измененията в тези наредби биха осигурили на производителите на български храни, особено на малките такива, директен достъп до пазара при по-облекчени условия”, обясни Десислава Танева.

Министърът потвърди и предложението само български производители от съответния регион да доставят храни в училища и детски градини. Очаква се до 2 месеца наредбата да бъде одобрена и от Брюксел. 

Те ще бъдат доставяни от производител от съответния регион, а ако няма такъв  от съседен. Децата и подрастващите ще консумират качествен български продукт, който гарантирано е свеж. Това, разбира се, е подкрепа и за българския производител.“

Коментари: 0