Търговията на дребно в САЩ изненадващо отстъпи

Продължават добрите данни за пазара на труда

Търговията на дребно в САЩ изненадващо отстъпи
148 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Търговията на дребно в Съединените щати неочаквано спадат за трети пореден месец през февруари, пише Reuters. Въпреки че основната причина, предполага се е изключително тежката метеорологична обстановка през тази зима, вероятно секторът ще окаже негативно влияние върху перспективите за растежа през първото тримесечие.

Данните на Департамента по търговия показват понижение от 0,6% на месечна база, при 0,8% през януари. Знак за ролята на тежката зимна обстановка е разбивката по подсектори, която показва спад в почти всички категории. За първи път от 2012 г. данните са негативни за три месеца поред. Резултатите се разминават и с прогнозите на анализаторите, анкетирани от агенцията, за покачване от 0,3%.

Продажбите на дребно, без автомобили, горива, строителни материали и храна, остават без промяна. Основният показател е свързан по-силно с компонента на потребителсктие разходи в брутния вътрешен продукт. Очакванията бяха за ръст от 0,4%. След спад от 0,1% през януари, те изглежда ще заличат доброто си представяне в края на 2014 г.

Това може да доведе и до корекции в оценките за икономическия растеж, които за първото тримесечие варират от 1,7 до 2,5% на годишна база. През четвъртото тримесечие щатският брутен вътрешен продукт добави 2,2%.

През февруари продажбите на автомобили отстъпват с 2,5% - най-голям спад от година насам. Продажбите на облекло остават без изменение, а тези на строителна продукция отстъпват с 2,3%- най-сериозно понижение от май 2012 г.

Сезонно изгладените данни на Департамента по труда от своя страна дадоха положителна новина за пазарите, подчертавайки положителните тенденции на трудовия пазар зад океана. Първоначалните молби за помощи за безработни намаляват с 36 000 до 289 000 за изминалата седмица. Това е значително под прогнозите за между 300 и 305 хиляди.

Коментари: 0