Търговска сделка между Лондон и ЕС след Brexit може да отнеме 10 години

Въпреки това държавите членки може да я отхвърлят

Търговска сделка между Лондон и ЕС след Brexit може да отнеме 10 години
268 ~ 2 мин. четене

Сключването на търговската сделка между Европейския съюз и Великобритания след Brexit може да отнеме 10 години и все пак да се провали. Това предупреждение е отправил към британското правителство посланикът на Лондон в ЕС Сър Айвън Роджърс в частен разговор, съобщава BBC.

Сър Айвън е информирал министрите, че според Европейския консенсус сделка не може да бъде сключена преди средата на следващото десетилетие. Дори това да се случи, споразумението може да бъде отхвърлено от националните парламенти на държавите членки на ЕС, предупреждава дипломатът.

Британският премиер Тереза Мей е казала, че иска Brexit да мине „гладко и подредено“.

Посланикът, който водеше преговорите с ЕС при управлението на Дейвид Камерън, е информирал правителството за мнението на останалите държави от блока, според което споразумение за свободна търговия може да отнеме цяло десетилетие.

Дори след като бъде сключена, сделката може да не премине процеса по ратификация, в която всяка държава трябва да я одобри в националния си парламент.

Европейските лидери очакват да бъде подписано търговско споразумение след Brexit, вместо Великобритания да продължи да е част от единния пазар, което е по-предпочитаната опция за Лондон.

Съветите на дипломата рязко контрастират с настоятелно изразената публична позиция на британските министри, че сделка може да бъде сключена по време на двугодишния период, който отнема процедурата за напускане на ЕС.

Според Даунинг стрийт 10 той предава възгледите на страните членки на блока, а не собствените си или тези на британското правителство. „Грешно е да се смята, че това са съвети на нашия посланик в ЕС. Подобно на всички посланици, част от ролята му е да предава мнението на другите“, заяви говорител на кабинета.

Подкрепи Economic.bg