Търговските опасения свалиха цените на европейските акции

Британският индекс FTSE се понижи с 1.17%, а немският DAX – с 0.55%

Търговските опасения свалиха цените на европейските акции

Снимка: Unsplash

408 ~ 3 мин. четене

Американската търговска камара ще започне кампания против търговските решения на президента Тръмп. Наложените от него мита влияят както на пазарите, така и на джоба на потребителите, а междувременно и обтягат международните отношения на САЩ с останалата част от света. Миналата година Камарата изрази одобрение от данъчната реформа на Тръмп, но в момента не смята за ползотворни решенията на президента.

Изразено в цифри - ЕК предупреди, че въвеждането на тарифи върху вносни европейски автомобили може да коства на страната близо 14 млрд. долара и да понижи БВП. По-рано през деня пък стана ясно, че производствената активност в страната за юни е нараснала за втори пореден месец. Според ISM индексът е нараснал до 60.2 пункта на фона на 58.7 за предходния период и е надминал очакванията на анализаторите.

В крайна сметка денят завърши с повишения на фондовите пазари след червения старт на сесията. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones успя да добави  близо 36 пункта и да приключи на 24307. В началото на сесията Dow се понижи с близо 200 пункта заради напрежението около търговските отношения на САЩ с големите си партньори. Широкият измерител на икономиката S&P 500 пък добави една трета от процента до 2726 пункта, а технологичният NASDAQ – 0.76% до 7567 пункта. Водещите компании за деня бяха Microsoft, Facebook, Amazon и Netflix.

В Европа книжата поевтиняха основно заради политическите и търговските притеснения на инвеститорите. Британският FTSE се понижи с 1.17%, а немският DAX – с 0.55%. Френският САС пък изтри 0.88% от стойността си и затвори сесията на 5276 пункта. Сред губещите беше авиоконструктурът Airbus, чиито акции поевтиняха с 2.5% след като стана ясно, че компанията може да не изпълни доставките си за 2018 г.

Национален празник на САЩ

По случай Деня на Независимостта на 4 юли предстои промяна в работното време на борсите в САЩ. В ELANA Global Trader на 3 юли клиентите ще могат да търгуват на щатските борси до 20:00 часа българско време, а на 4 юли ще останат затворени. На 3-ти юли в платформата ELANA MetaTrader търговията на щатските индекси ще приключи в 21:00 часа, а на 4 юли търговията на ценни метали, енергийни продукти, щатски индекси и щатски ценни книжа ще приключи в 20:45 часа.

The Walt Disney Company

Акциите на гиганта The Walt Disney Company имат сформирано движение в стеснен канал на седмична графика, като измененията в цената стават все по-малки. В близко бъдеще очакваме котировките да паднат още малко, но в дългосрочен план смятаме, че ще има поскъпване на книжата на компанията, поради което смятаме, че моментът може да се използва за вход в дългосрочна дълга позиция.

GBP/JPY

Паундът губи позиции спрямо японската йена в последните три месеца. Формиран е низходящ канал, а котировките са под 50-дневната подвижна средна и са в близост до линията на съпротива, но не успяват да я преминат. При неуспешен пробив очакваме да има спад до ниво около 143.50-143.00.

OilUS

За последно през ноември 2014 г. цените на щатския петрол са били на това ниво. Срещата на ОПЕК изстреля течното злато нагоре и то продължава да поскъпва. Движението далече над 50-дневната средна и силно възходящият ход на осцилатора MACD ни карат да смятаме, че ще видим лекият суров петрол да се справи с линията на съпротива и да премине границата от 74 долара за барел в близко бъдеще.

NASDAQ

След достигането на нов рекорден връх в края на юни, технологичният индекс на САЩ отстъпи назад и пресече 50-дневната ЕМА. Все още се движи около нея и в границите на възходящия канал, но в краткосрочен план очакваме ново понижение на NASDAQ с потенциал за достигане до линията на подкрепа. За това говори и низходящото движение на осцилатора MACD в положителната територия.

Подкрепи Economic.bg