Търговските вериги обвиниха министър Танева в лобиране за близки фирми

Най-големите търговци в страната смятат поведението на земеделския министър за деструктивно и антиевропейско

Търговските вериги обвиниха министър Танева в лобиране за близки фирми

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

4886 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Водещите търговски вериги в България смятат, че предложеното от земеделския министър Десислава Танева и приетото от Министерския съвет постановление, с което се въвеждат задължителни квоти за български продукти в обектите им, облагодетелства близки до нея фирми.

„Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени – министър Десислава Танева да им обясни (на потребителите) от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове“, призовават Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, „Аванти“ и „Фантастико“ в общо изявление чрез Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Компаниите определят приетото вчера постановление като неработещо, а поведението на Танева по темата като деструктивно. Те допускат, че при приемането на документа от страна на Министерския съвет земеделския министър е подвела своите колеги в правителството относно неговото конкретно съдържание.

Веригите са изненадани от ходовете на Танева и отбелязват, че законодателните ѝ идеи са се появили точно в момент, в който те са успели да убедят купувачите, че няма проблем с доставките на основни стоки и потреблението се е нормализирало след скока вследствие на обявеното в страната извънредно положение.

„Ние подкрепяме българските производители и фермери – щандовете в нашите магазини  сами говорят за това. А какво реално направи министър Танева за българските фермери и производители?“, риторично пишат от Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, „Аванти“ и „Фантастико“.

Според тях с приетото вчера постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други.

„Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя. Чии интереси всъщност защитава министър Танева?“, питат търговските вериги.

Те също така подчертават, че новото постановление се отнася не за целия бранш за търговия на дребно, а само за няколко конкретни търговски вериги. Този факт изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Веригите се чудят защо Десислава Танева иска да допълнителни регулации за под 40% от пазара с търговия на храни, а всички останали оставя да работят при по-изгодни условия.

„От пресата вчера научихме, че министър Танева предвижда субсидии за търговски вериги. Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии. Единственото, което желаем, е да се запази пътят, избран от България –  част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители“, категорични са от СМТ.

Подкрепи Economic.bg