България ще търси спасение за износа извън ЕС

Съвсем скоро Законът за индустриалните зони ще е готов, каза Караниколов

България ще търси спасение за износа извън ЕС

Снимка: Economic.bg

България ще търси по-големи възможности за износ на родна продукция към страни извън Европейския съюз. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, който взе участие в Конференцията на почетните консули на България.

Той припомни, че в края на октомври ще има развръзка по Brexit. "В контекста на повишената несигурност в глобален мащаб, Министерството на икономиката ще продължи да работи за запазване на икономическата и финансовата стабилност в страната, като същевременно се предприемат активни мерки за постигане на устойчиво висок икономически растеж", заяви Караниколов.

По думите му в перспектива развитието на българския износ ще остане силно зависимо от възстановяването на европейската икономика. "В тези условия вероятно още ще се наблюдава усилено преориентиране към трети пазари, които, за разлика от европейския, показват завиден растеж", каза министърът на икономиката.

Припомняме, че от последните данни на Националния статистически институт (НСИ), които излязоха преди няколко дни, стана ясно, че износът на страната ни през август към държави от Европейския съюз отново е с отрицателен знак. Спадът спрямо същия месец на 2018 г. е близо 5%, което е най-голямото годишно понижение от 2013 г. насам. Също така това е вторият от последните три месеца, в които знакът е отрицателен. През юни НСИ отчете спад с 3.64%. Заради значителното увеличение на износа на България към трети страни (със 17.8% на годишна база през август), общият износ на страната все пак е положителен (1.9%). Забавянето на експорта в посока партньорите от ЕС обаче е притеснително, тъй като той формира близо 70% от приходите на българските фирми износители.

По време на конференцията министър Караниколов съобщи и че се очаква скоро Законът за индустриалните зони да стане готов. "Съвсем скоро ще бъдем готови със Закона за индустриалните зони. Всеки инвеститор, който желае да дойде и да прави бизнес в България, ще може да се възползва от него.
Коментари: 0