Тасмания планира да увеличи възрастта за пушачи до 25 г.

Идеята е да се намали високия процент пушачи в страната

Тасмания планира да увеличи възрастта за пушачи до 25 г.

Австралийският щат Тасмания планира да увеличи законната възраст за тютюнопушене до 21 или дори 25 г. Идеята е част от програмата „Здрава Тасмания“, като целта е да се намали големият брой пушачи в щата, пипе в. „Индипендънт“.

Статистиката на щата сочи, че 19.3% от пълнолетните тасманийци са редовни пушачи при 13% за цяла Австралия.

Това е първата подобна мярка, предприета в щат в Австралия. Примерът е от няколко американски града като Нийдхам и Ню Йорк, в които не е позволено купуването на тютюн от лица под 21 г. В островния щат Хаваи мярката също ще бъде наложена от 1 януари 2016 г. 

„Международните показатели обосновават повишаването на минималната законна възраст за пушене като начин да се ограничи най-рисковата възрастова група на започване на навика. Изследванията показват, че повечето пушачи започват пред да навършат 25 години”, обяснява Майкъл Фъргюсън, здравен министър на Тасмания.

Щатът е първият в Австралия, в който е въведена тотална забрана за пушене на закрито още през 2006 г. Това е последвано от забрана за пушене в коли, в които има пътници под 18 години. В Тасмания от 2012 г. не са позволени и цигарите в открити ресторанти, пише БГНЕС.

Коментари: 0