10-те големи анонса на Apple за iOS 14

Конференцията за разработчици WWDC 2020 на Apple тази година се проведе онлайн

10-те големи анонса на Apple за iOS 14

Снимка: Apple

5184 ~ 3 мин. четене

Конференцията за разработчици WWDC 2020 на Apple беше уникална преди дори да започне, пише The Verge. Това е първият път, когато събитието се предава единствено онлайн, без каквото и да е лично присъствие. По време на виртуалния форум бяха направени няколко големи анонса – както очаквани, така и изненадващи.

Ето и най-важните съобщения:

iOS 14

Новата операционна система може да се похвали с много нови функции, включително приспособления, които се очаква да трансформират начина, по който работи началният екран. Ще има и съвсем нов начин на сортиране на приложенията.

iOS 14 ще се поддържа до iPhone SE от 2016 г. и iPhone 6s Plus от 2015 г.

Очаква се операционната система да стартира публично в бета версия през юли, преди да стане официално налична през есента.

Картина в картина

Тази функция ще ви позволи да гледате видеоклипове, включително филми и телевизионни предавания, в малък прозорец, стоящ над останалата част от екрана. Подобна опция вече е налична в iPad от няколко години.

Уиджети 

Уиджетите най-накрая излизат на началния екран. В iOS 14 ще можете да избирате приспособления, които показват например времето, подкасти, снимки, часовника, картите, музиката и други, като ще имате възможност да ги прикрепите към екрана си.

Тази подредба позволява да се вижда повече информация, като пълната прогноза за времето или повече записи в календара ви или цели снимки направо на вашия начален екран.

Има и такъв, наречен „умен“ куп, който ви позволява да превключвате през новини, здраве, телевизия и други, в движение. Той ще може да се променя в зависимост от времето на деня. Приложенията на трети страни също ще могат да се възползват от новите джунджурии.

App Library

Apple представи нова функция, наречена App Library, която ви помага автоматично да организирате приложения. Идеята е тя да намали разпиляването на много приложения по екрана, като автоматично ги организира в категории, като „Забавление“ или „Наскоро добавени“.

Съобщения

Apple Messages също се обновява в iOS 14. Сега ще можете да отговаряте на конкретни текстови съобщения в групов чат чрез вградени отговори, подобно на опцията в Slack. Така че, ако някой каже: „Ей, след колко време идваш на вечеря?“, ще можете да отговорите директно на това съобщение, дори ако в чата след това се появят нови.

Съобщенията вече ще позволяват и споменавания, така че обръщането поименно в групов чат да известяват адресата.

Siri

Siri получава визуални подобрения. Сега асистентът се появява в долната част на екрана, вместо изцяло, а резултатите от вашите въпроси ще се появят в горната част на екрана. Така че, ако попитате Siri за времето, ще видите малко известие от горната част на вашия iPhone, което показва прогнозата за времето и температурата за това къде сте.

Siri също ще поддържа аудио съобщения, така че можете да ѝ кажете, че искате да стартирате запис и след това да го изпратите на някого.

Apple Translate

iOS 14 включва ново приложение Apple Translate, което позволява превод в реално време между два езика, подобно на Google Translate. Apple заяви, че ще поддържа цели разговори, а не само малки фрази и ще работи и офлайн.

За начало приложението ще стартира с поддръжка на 11 езика.

Дигитален ключ за автомобил

iOS 14, както и настоящата версия iOS 13, скоро ще предоставят опция за дигитално отключване на автомобили изцяло чрез вашия iPhone.

Уловката – засега има опция за използването на новата функционалност само серия 5 на BMW. Apple заяви, че работи по внедряването ѝ и за други.

Софтуерът е така направен, че човек ще може да споделя с други хора дигиталния ключ чрез Apple Messages, както и да премахва достъпа до него чрез iCloud.

Индикатор за поверителност и проследяване на данните

iOS 14 включва няколко нови актуализации за поверителност. Човек ще вижда каква лична информация ще иска едно приложение, преди то да бъде използвано. Така ще знаете дали някое приложение ще иска Вашето местоположение, информация за контакт и други лични идентификатори.

Apple ще казва и дали ще проследява вашите покупки, история на сърфиране, информация за контакт или финансова информация.

iOS 14 също ще включва малък кръг в горния десен ъгъл на вашия iPhone, ако приложението използва микрофона или камерата ви.

Apple Maps

Apple Maps също получава няколко актуализации. Скоро, например, ще показва спирки за зареждане на електрически превозни средства по вашия маршрут. Ще алармира и за задръствания и по-свободни зони за преминаване.

Предвидени са указания и за колоездачите – те ще бъдат информирани за склонове и стълби по маршрута например. Тази опция ще стартира първо в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Шанхай и Пекин.

Подкрепи Economic.bg