10-те най-богати кралски особи в света

До един те са милиардери

10-те най-богати кралски особи в света

Султанът на Бруней със семейството си

Снимка: Twitter, Wikipedia

10281 ~ 3 мин. четене

Ако смятате, че богатството на кралските семейства в Европа е голямо, помислете отново.

Кралските семейства на континента, като например британското или това на принц Албер II от Монако, се класират много по-назад в сравнение с други кралски семейства по целия свят.

С богатство от 500 млн. долара кралица Елизабет II дори не влиза в Топ 10 на най-богатите кралски особи.

Вижте списъка, представен от „Бизнесинсайдър”, на най-богатите кралски семейства по света.

Малка тайна: всички те са милиардери.

10. Принц Алберт II, Монако – 1 млрд. долара

Нетното богатство на Принц Албер II от Монако, според данните, се състои една четвърт от земите му, от дома на майка му Грейс Кели в района на на Филаделфия, който той купи през 2016 г. за приблизително 754 000 долара; колекция от антични автомобили; дялове в курорта Монте Карло; и скъпа колекция от пощенски марки.

9. Емир Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, емир на Катар  - 1,2 млрд. долара

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани пое престола на Катар, след като баща му Хамад бин Халифа Ал Тани отстъпи през 2013 г. Очаквано, богатството на емира идва от Qatar Investment Authority, която управлява резервите на нефт и газ в страната.

8. Великият херцог Анри, Люксембург – 4 млрд. долара

Семейството на Великото херцогство на Люксембург не получава заплата, но от 1948 г. насам му се отпускат около 324 851 долара годишно, за да изпълнява функциите си. Не че кралските особи имат нужда от тези пари, предвид личното си състояние.

7. Емир Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, Дубай, ОАЕ – 4,5 млрд. долара

Вицепрезидент и премиер на Обединените арабски емирства и емир шейх на Дубай, Мохамед бин Рашид ал-Мактум е похарчил част от богатството си за благотворителни дарения, като например 10 милиарда долара за създаване на фондация "Мохамед бин Рашид ал-Мактум", която се фокусира да помага на бъдещите поколения да разработват устойчиви решения.

6. Принц Ханс Адам II, Лихтенщайн – 5 млрд. долара

Богатството на принцовия дом на Лихтенщайн до голяма степен се дължи на неговата частна банка, LGT Group, и на инвестициите, направени чрез фондация "Принц на Лихтенщайн", която контролира недвижими имоти, гори и винопроизводство.

5. Крал Мохамед VI, Мароко – 5,7 млрд. долара

Състоянието на крал Мохамед VI до голяма степен се дължи на собствеността на семейството му върху SNI, частна холдингова компания, която инвестира в други африкански държави и работи в банковото дело, телекомуникациите и възобновяемите енергийни източници.

4. Емир Халифа бин Зайед ал-Нахян, Абу Даби, ОАЕ – 15 млрд. долара

Президент на Обединените арабски емирства и емир на Абу Даби, Халифа бин Зайед ал-Нахян е натрупал състояние като председател на Инвестиционната компания на Абу Даби, която управлява петролните резерви на ОАЕ.

3. Крал Салман бин Абдулазис Ал Сауд, Саудитска Арабия – 17 млрд. долара

Източник на богатството на крал Салман бин Абдулазис Ал Сауд е петролът, както и собствеността на семейството му върху медийна група, включително панарабския всекидневник Ашарк Ал Аусат и Ал Екцидадия.

2. Султан Хасанал Болкиах, Бруней – 20 млрд. долара

Султанът на Бруней печели добре от петролната и газова промишленост - той живее в най-големия дворец в света, който струва повече от 350 млн. долара, и според съобщенията притежава над 600 коли Rolls-Royce.

1. Крал Маха Ваджиралонгкорн, Тайланд – 30 млрд. долара

Крал Маха Ваджиралонгкорн и неговото семейство правят парите си от инвестиции, получени от компанията, която управлява собствеността на короната на Кралство Тайланд.

Той притежава 545-каратовия диаманта Golden Jubilee, най-големият рязан и фасетиран диамант в света.

Коментари: 0