100-те най-големи фирми в България имат приходи от 70 млрд. лв.

Приходите на големите компании се увеличават, но печалбите им намаляват

100-те най-големи фирми в България имат приходи от 70 млрд. лв.

Снимка: Pixabay

Общите приходи на стоте най-големи компании в България са надхвърлили 70 млрд. лв. през 2018 г., показва тазгодишната класация „Капитал 100“, изготвена на база данните от финансовите отчети на големите фирми в страната, основно приходите им. С постигнатия резултат се отчита ръст от 9% спрямо година по-рано, но новосъздадените работни места от 100-те дружества са едва 1000.

Най-силен ръст на приходите (32%) отчитат софтуерните компании, но приходите се увеличават при всички сектори на икономиката.

За разлика от миналата година обаче, когато печалбите бяха 3.4 млрд. лв., тази година те са само 2 млрд. лв., тоест разходите на дружествата се увеличават. При 50-те най-рентабилни компании средният марж на печалбата е 25% и това е рекордно число за последните 10 години.

Въпреки новооткритите 1000 работни места наемането на нови хора при най-големите 100 фирми се е увеличило с едва 0.4%, като това се дължи на липсата на кадри, а не на нежеланието на едрия бизнес да отваря нови позиции.

Три софтуерни компании вече надскачат границата от 100 млн. лв. приходи. За сравнение, преди пет години лидерът в сектора беше с оборот от под 50 млн. лв., а в подреждането преди година само едно дружество преминаваше тази граница.

Устойчиво расте и друг сектор, насочен основно към външни пазари – топ 40 производители на машини и оборудване постигат с 13% по-високи обороти. Растящите доходи вдигат бизнеса и на търговците на дребно – средно с 8% за топ 30. С по-скромен ръст от 4% заради спадналите цени е сектор „Метали“, но и там разширенията на фабриките чертаят години на възход.

Топ 10 на компаниите по приходи:
  1. „Лукойл Нефтохим Бургас“ (нефтопродукти)
  2. „Аурубис България“ (метали)
  3. „Лукойл България“ (нефтопродукти)
  4. НЕК (електричество)
  5. „Сакса“ (нефтопродукти)
  6. „Кауфланд България“ (търговия на дребно)
  7. „Булгаргаз“ (нефтопродукти)
  8. „Експрес логистика и дистрибуция“ (дистрибуция)
  9. „Астра биоплант“ (биогорива)
  10. „АЕЦ Козлодуй“ (електричество)
Коментари: 0