10-те най-красиви малки градчета в Румъния

Те наистина ще ви очароват

10-те най-красиви малки градчета в Румъния

Снимка: Уикипедия

Автор: Божидара Иванова
Голяма част от туристите посещават Румъния заради столицата Букурещ. Истинските чудеса на северната ни съседка обаче се крият в по-малки градове с толкова много история. Тези 10 малки градчета наистина ще ви очароват:


10. Къмпулунг

Къмпулунг се намира средната част на страната и е най-старият град в района. В него живеят около 31 000 жители. Градчето в процъфтяващ летен курорт, който всяка година впечатлява с цветните си полета наоколо. Сред красивите места за посещение в Кампулунг са няколко църкви, манастир и древна катедрала.


9. Шимлеу Силванией

Пасищният град се намира в окръг Салай. Някога е бил просперираща европейска общност. Тук са обучени известните в цял свят равини. Сред популярните места са известна синагога от 19-ти век, която съществува до днес, Дакийска крепост и Природен резерват.


8. Сапанта

Разположен в област Мармосим, малкият град е една от горещите туристически точки на Румъния. Тук се намира и популярното гробище Cimitirul Visel, популярно като най-красивото гробище в света.


7. Себеш

Себеш е средновековен град и е един от популярните икономически центрове. В момента в града живеят около 25 000 жители. Себеш е известен с изкуство и кожени занаяти. Най-посещаваното място е Лутеранската църква от 12-ти век. 


6. Мeдиаш


Медиаш е румънски град, разположен в района на Трансилвания и е един от най-красивите исторически центрове в страната. Той е много запазен и е дом на зашеметяваща кула от 13-ти век. Според голяма част от посетителите мястото е магическо.


5. Бистрица

Разположен на брега на река Бистрица, живописният град събужда фантазията на посетителите. В него има много спа центрове, луксозни места за настаняване, винарна и е в близост до най-голямата пещера в Румъния.


4. Сибиу

Сибиу е най-големият от всички малки градове в Румъния. Жителите му са около 100 000. Това е едно от най-популярните места в Трансилвания. Националният музей Брукентал си заслужава да бъде посетен. Градският парк, построен през 16-ти век, също е изключително интересен.


3. Сигишоара

Сигишоара е Света земя на Трансилвания в Румъния. В града живеят около 28 000 жители. Той е бил център на търговията в Трансилвания. Ако пътувате към него, резервирайте почивката си през юли, за да бъдете гости на фестивала. 


2. Бустени

В подножието на планината Буцеджи се намира град Бустен. Името на градът в превод от английски език означава "дървени стволове". Той е прекрасно място за любителите на зимни спортове и пешеходен туризъм. 


1. Сучава

Сучава е кралски град. Някога е бил седалище на рояли в средновековието. В него има много древни, емблематични сгради, сред които църквата Свети Георги, еврейското гробище и красивите руини на замъка Стефан Велики. 
Коментари: 0