9-те най-непрозрачни и забулени в мистерия държави

Официалната публична информация за тях е почти недостъпна

9-те най-непрозрачни и забулени в мистерия държави

В демократичните общества съществува относителна свобода на медиите и достъпът до информация е гарантиран.

Но съществуват и държави, където подобен аспект на управлението е рядкост. Консултантската компания Risk Advisory Group прави свое изследване, в което подрежда държавите в света според прозрачността на управлението, достъпът до публична информация, качеството на данните и възможността за контакти с местни хора за получаване на информация.

Ето и кои са 9-те държави, които са най-непрозрачни в това отношение, а информациите от там често са забулени в мистерия и не напълно достоверни.

9. Беларус


Президентът на Беларус Александър Лукашенко е определен в доклада като „последният диктатор в Европа”.

8. Демократична Република Конго


Тази централно-африканска нация е в състояние на гражданска война и хаос.

7. Бутан


Макар да е считана за най-щастливата страна в света, Бутан е и сред най-бедните. Монархът й е наричан Гръмотевичния крал-дракон, но въпреки направените в последно време реформи, страната все още е непрозрачна и доста затворена.

6. Южен Судан


Южен Судан получи независимостта си от Судан през 2011 г. и от 2013 г. там бушува гражданска война и несигурност.

5. Либия


След отстраняването на лидера Муамар Кадафи през 2011 г., в страната воюват различни племена и формирования.

4. Куба


Въпреки отварянето си в последната година и сближаването дори със САЩ, Куба си остава напред в тази негативна класация заради тежките последици от доскорошното ембарго.

3. Лаос


Тази държава в Югоизточна Азия се определя като Марксистка република, а управлението й е сред най-непрозрачните в света.

2. Туркменистан


Страната бе 31 години под управлението на президента Сапармурат Ниязов – от 1985 до 2006 г. От тогава страната доста е „отворила” своята политика, но въпреки това е далеч от реформите. Медийната свобода тук е на третата най-лоша позиция в света, според „Репортери без граници”.

1. Корейска народно-демократична република


Северна Корея е най-обвитата в мистерия автократична държава в света. Информацията от страната почти никога не е от официален източник, а методите на управление на лидера Ким Чен Ун са свързани с политически и физически репресии. 

Коментари: 0