10-те най-опасни градoве в света

Нивото на престъпност е голямо и въпреки, че някои от тях са важни икономически и индустриални центрове, не са препоръчителни за почивка

10-те най-опасни градoве в света
Автор: Божидара Иванова
Пътуването по света е чудесен начин да прекарате свободното си време, но не всички градове са очарователни като тези в брошурите за екскурзии. Класацията за 10-те най-опасни градове в света се основава на официалната статистика на престъпността, предоставяна от местните власти. В доклада обаче не са включени градове от Близкия Изток.

10. Жоао Песоа, ПараибаСтолицата на Параиба - Жоао Песоа е най-източният град в Бразилия и е един от най-зелените градове в света. В градът обаче има висок процент на убийства - 71,59 на 100 хил. жители. Това определено не е едно от най-добрите места за почивка.

9. Баркисимето, ВенецуелаБаркисимето има над 1 млн. жители и почти всеки ден в града има убийства. Той е столица на региона и разполага с изненадващо голям брой университети и други места за висше образование. Баркисимето е процъфтяваща туристическа дестинация, районът вече е толкова опасен, че го избягват редица туристи.

8. Нуево Ларедо, МексикоНуево Ларедо е граничен град, известен със своята териториална война. Риксът от престъпността е най-голям през нощта, но престъпления като грабежи, отвличания и кражби, се случват по всяко време на деня. От 2006 г. насам са убити при насилие около 60 хил. души, които са свързани с наркотици.

7. Кали, КолумбияНаркокартелите изобилстват в много градове и Кали в Колумбия не е изключение. Градът никога не е имал много добра репутация и е малко вероятно да се превърне в туристическа дестинация, тъй като не е много сигурно място за живеене.

6. Масейо, БразилияМасейо е столица на щата Алагоас. Градът е далеч от най-опасните в страната, но нивото на престъпност не е ниско - 135 убийства на 100 хил. жители.

5. Тореон, Мексико


Въпреки, че Тореон е дин от най-важните индустриални и икономически центрове на Мексико, той е и един от най-опасните градове в света. Организираната престъпност и търговията с наркотици не може да бъде плодотворна в Тореон, този мексикански град все още е един от градовете с най-висок процент на убийства - 87 убийства на 100 хил. жители.

4. Дистрито Сентрал, ХондурасДистрито Сентрал надминава обичайния размер на насилие. Той е един от градовете с най-високи проценти на убийства по целия свят. Опасностите могат да бъдат преписани на крайната бедност, корупция в правителството и засилено присъствие на мафията. 

3. Каракас, ВенецуелаСтолицата на Венецуела - Каракас е един от най-опасните градове със 122 убийства на 100 хил. жители. Градът е под ежедневния натиск на наркокартелите, уличен бой и грабежи. Гражданите и гостите му винаги трябва да са нащрек, без значение коя част посещават. 

2. Акапулко, МексикоАкапулко е популярна туристическа дестинация. Най-зашеметяващите плажове обаче виждат само шепа от туристите, тъй като наркокартелите са проблем в цялата страна. Голям брой мъртви тела са често срещано явление в този пристанищен град, което го прави опасно място за посещение.

1. Сан Педро Сула, ХондурасЗа втора поредна година Сан Педро Сула е градът с най-висок процент на убийства в световен мащаб, надминавайки Сиудад Хуарес в Мексико. Честотата на престъпленията е 169 умишлени убийства на 100 хил. жители, което средно е повече от 3 убийства на ден. 

Коментари: 0