10-те най-подготвени за бъдещето града

София се нарежда на 94-то място от общо 100 класирани

10-те най-подготвени за бъдещето града

Снимка: Pexels

Бързият интернет отдавна вече не изчерпва понятието „умен град“. През 2017 г. говорим за внедряване на системи, следящи трафика, нивата на замърсяване, употребата на енергия, като целта на местните власти е чрез тях да направят градовете по-безопасни, по-здравословни и по-ефективни.

Определението за интелигентен град се разшири и днес то отразява неща като екологичната устойчивост, достъпността и надеждността на транзитното преминаване, достъпа до образование  и възможностите на местна икономика да си сътрудничи с бизнеси в областта на новите технологии.

Стремежът към превръщането на градовете ни в „умни“ среща притесненията около опазването на личната неприкосновеност на гражданите, в чийто живот технологиите се настаняват все по-дълбоко.

Индексът Smart Cities 2017 подрежда в класация 100-те най-подготвени за бъдещето градове. Подреждането е дело на стартиращата компания EasyPark Group, занимаваща се с проследяване на данни за паркиране в градска среда.

Те са открили, че градът на бъдещето трябва да е преди всичко дигитализиран – с 4G и множество свободни Wi-Fi точки за достъп. „Транспортът и мобилността трябва да са базирани на знанието и да използват системи за интелигентно паркиране, сензори а движение и приложения за споделени превози“, пише в доклада на организацията. „Умният“ град също е устойчив и акцентиращ специално върху чистата енергия и екологичните проекти, а гражданското участие да е на високо ниво.

Компанията е анализирала 500 града по целия свят и ги е класирала в 18 категории като публичен транспорт, чиста енергия, отпадъци, образование, технологична стартъп екосистема, брой Wi-Fi точки, цифров достъп до административни услуги и опазване на околната среда.

Екипът се е допитал и до над 20 000 журналисти, занимаващи се с технологии и градско планиране, за мнението им как техните градове се се вписват в тези показатели.

По-долу може да видите 10-те най-добре класирани града. Единственият български град, който намира място в класацията, е София. Тя се нарежда под номер 94 сред общо 100 „умни“ града.

Ето и как изглежда топ 10:

10. Мелбърн, Австралия

9. Женева, Швейцария

8. Амстердам, Холандия

7. Сан Франциско, Калифорния

6. Токио, Япония

5. Бостън, САЩ

4. Цюрих, Щвейцария

3. Стокхолм, Швеция

2. Сингапур, Сингапур

1. Копенхаген, Дания

Коментари: 0