10-те топ града по устойчив транспорт

В първите 10 липсват американски градове

10-те топ града по устойчив транспорт

Снимка: Pexels

Хонг Конг оглави класацията за устойчива градска мобилност според индекса на Arcadis за 2017 г. Проучването разглежда 100 големи града в контекста на 23 различни показателя, за да оцени мобилността и устойчивостта на техните транспортни системи.

Азиатският мегаполис си заслужи отличието благодарение на добре свързаната си и иновативна транспортна мрежа, обслужваща впечатляващите 12.6 млн. пасажери всеки ден. Местните услуги в сектора също така се считат за евтини на фона на международните стандарти.

Другите два азиатски града в топ 10 са Сеул и Сингапур, като вторият се нарежда сравнително по-назад заради не съвсем добрата си велосипедна инфраструкатура.

Останалата част от топ 10 е доминирана от европейските градове Цюрих, Париж, Прага, Виена, Лондон, Стокхолм и Франкфурт.

Впечатление прави, че липсват американски представители. В тази връзка е любопитно да се отбележи, че Ню Йорк, който преди е оглавявал подреждането, сега е изпаднал чак до 23-то място.

Това донякъде кореспондира с факта, че нюйоркчани, взети заедно, губят общо по 35 000 часа всеки делничен ден в чакане на влакове. Въпреки това транспортът в „Голямата ябълка“ е добре организиран, мрежата е обширна и 24-часова, а има и изградени ключови жп възлидо Лонг Айлънд и Ню Джърси. Градската среда също така е добре устроена за хора в инвалидни колички.

Коментари: 0