Театър на балета на Борис Ейфман представя „Евгений Онегин“ в София

Постановката ще бъде на 23 октомври

Театър на балета на Борис Ейфман представя „Евгений Онегин“ в София

За първи път в България театърът на балета на Борис Ейфман ще представи постановката „Евгений Онегин“. Тя ще се състои за първи път в България – на 23 октомври в София, в зала 1 на НДК. Балетът „Евгений Онегин“ е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин. Музиката в постановката е необичайно, но умело съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александър Ситковец.

Спектакълът е с безкомпромисна класа във всички компоненти – музика -  рок и класика, визия – авангардни костюми, ефектно осветление и мултимедия, блестяща, уникална хореография.

В балета „Евгений Онегин“, великият хореограф Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации, в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила.

„Този експеримент беше необходим за мен, за да си отговоря на въпросите -  Каква е руската душа днес? Запазила ли е идентичността и привлекателността си? Как биха могли героите от романа да променят съдбата си днес? „ споделя Ейфман.

Изборът на романа в стихове, наречен „Енциклопедия на руския живот“ на А. С. Пушкин, не е случаен. Романът вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена.

Балетния театър на Борис Ейфман е с 42 – годишна история. Световната критика  определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена“, а  Борис Ейфман като „Страхотен театрален магьосник“ и „ Един от водещите хореографи в света за всички времена“. Трупата е с  гастроли по целия свят.

Коментари: 0