Техеран затвори всички начални училища в областта без две

Също така бяха ограничени движението на автомобили и промишленото производство

Техеран затвори всички начални училища в областта без две
3683 ~ 2 мин. четене

Въздухът в иранската столица Техеран е силно замърсен с фини прахови частици и неговите 8.5 млн. жители се задушават въпреки взетите предпазни мерки: властите наредиха още снощи да бъдат затворени всички начални училища в областта, с изключение на два града, както и да бъдат въведени ограничения за движението на автомобили и промишленото производство, предаде Франс прес.

Концентрацията на фини частици (PM2,5) тази сутрин се покачи до 185 микрограма на кубичен метър в южните райони на иранската столица и 174 в центъра, според общинските власти. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва средна 24-часова норма под 25 микрограма на кубичен метър.

Мините и циментовите заводи в провинция Техеран са спрени днес, а обичайните ограничения за движение на автомобили в центъра на столицата са засилени. Отправен е призив към уязвимите категории - деца, бременни, възрастни и хора със сърдечносъдови проблеми - да си стоят у дома.

От няколко седмици планинската верига Алборз, издигаща се над Техеран, е замъглена от смог в някои часове на деня. Днес планината изобщо не се виждаше, обгърната в отровен облак.

Много жители на града вече свикнаха да излизат с маски на устата, ако има спешна необходимост да отидат някъде.

Според иранските медии 80 процента от замърсяването в Техеран, където има чудовищни задръствания, е предизвикано от ауспусите на колите.

А според официални прогнози производството на автомобили в Иран тази година се очаква да надвиши 1,5 милиона, които ще се прибавят към движещите се по пътищата около 20 милиона коли, камиони и микробуси.

Всяка година през този сезон на годината замърсяването на въздуха в Техеран, който се намира на височина между 1400 и 1800 метра над морското равнище - достига пикови стойности в резултат на явлението "термична инверсия": студеният въздух високо в атмосферата пречи на топлия и замърсен въздух да се разсее. Тази година липсата на дъжд в началото на есента още повече задълбочи проблема.

Все пак атмосферното замърсяване в Иран все още е далеч от нивата в Китай или Индия - в Делхи наскоро концентрацията на фини прахови частици надхвърли 1000 микрограма на кубичен метър.

Подкрепи Economic.bg