5G дрон и индустриален робот ще видим на изложението в Барселона

Световният мобилен конгрес в Барселона (MWC19) ще се проведе от 25 до 28 февруари

5G дрон и индустриален робот ще видим на изложението в Барселона
900 ~ 2 мин. четене

Водещи технологични компании ще покажат обещаващи индустриални 5G приложения по време на световния мобилен конгрес (MWC19) в Барселона.

От 25 февруари до 28 февруари Samsung Electronics Co., Ltd., Cisco и Orange ще демонстрират за първи път 5G-оборудвани устройства на изложението - дрон и индустриален робот.

5G апликация за управление на дрон

Дронът  с ниска латентност и висококачествена видеосистема е пилотиран от щанда на Orange в Fira de Barcelona. Дронът, който се намира на открито в центъра за данни на Orange, носи 5G рутер (CPE), който се използва за прехвърляне на команди към дрона и предаване на висококачествен видео канал с ниска латентност. На щанда на Orange, пилотът може да бъде видян да управлява дрона с помощта на 5G таблет. Тази демонстрация се провежда в тясно сътрудничество с Aeromedia, водещ безпилотен оператор.

5G приложение за индустриален робот

Автономният робот пренася производствени части и позволява да предава на живо видеа от 360º камера и Full HD камера, и двете инсталирани в робота. Видео стриймът позволява на работещите с него да наблюдават дистанционно движението на робота в средата, в която се намира, да реагират и да го контролират, когато автономната му работа бъде прекъсната от неочаквани препятствия по пътя му. Видеото и командите, управляващи робота, се предават чрез 5G мрежа. Тази демонстрация бе извършена в сътрудничество с Acciona, глобална компания, предоставяща възобновяема енергия, инфраструктура и услуги. Демонстрациите показват случаи на индустриална употреба, с изключителна надеждност, ниска латентност и висок капацитет, които 5G предлага. 

Samsung и Cisco обединяват усилия за тази демонстрация на живо. „5G има потенциалът да трансформира индустрията и обществото чрез отключване на творчески бизнес модели", каза старши вицепрезидентът и ръководител на отдел "Глобални продажби и маркетинг" в Samsung Electronics. 

Подкрепи Economic.bg