Технологичните акции устремено се насочиха към по-високи стойности

Цените на петрола се повишиха след срещата на ОПЕК+

Технологичните акции устремено се насочиха към по-високи стойности

Технологичните акции устремено се насочиха към по-високи стойности в четвъртък, което изпрати индекса NASDAQ Composite до 9943 пункта, с което записа пета подред сесия на зелена територия. Положителни бяха и резултатите на индустриалния индекс S&P 500, чиято стойност достигна 3115.34 пункта в края на деня. Индексът на 30-те най-големи индустриални компании в САЩ Dow Jones Industrial Average реагира негативно на новините за нов ръст в заразените с корона вирус. Опасенията за втора вълна от заразата натежаха върху индустриалния индекс, който се раздели с близо 40 пункта от стойността си до 26080.10. Също така пазарът реагира на данните от седмичните молби за помощи при безработица, който нараснаха с 1.508 млн., спрямо очакванията за 1.3 млн. Въпреки пропуска на прогнозата от анализаторите, данните са по-добри спрямо предходния отчетен период. Негативните настроения на пазарите преобладаваха и в Европа, което изпрати водещите индекси до отрицателни стойности. Немският индекс DAX изостана с 0.81 на сто до 12281.53 пункта. Индексът на Великобритания FTSE 100 се понижи с близо процент, повлиян от решението на Bank of England да разшири програмата си за количествени улеснения с още 100 млрд. На фона на това решение Банката запази основния лихвен процент на текущото ниво от 0.10%. Икономическите новини идващи от САЩ бяха разчетени позитивно от пазарните участници, което повиши цената на щатската валута. Доларът взе преднина пред основните си конкуренти, което от друга страна понижи цената на ценните метали. Златото поевтиня с четвърт процент до 1722.35 долара за трой унция. Цените на петрола се повишиха в четвъртък, след като групата от OPEC и неговите съюзници се срещнаха, за да преразгледат рекордното намаление на добив. В края на деня щатския лек суров петрол се предлагаше при цена от 39.02 долара за баре, докато сорта Брент се търгуваше за $41.50.

Акценти днес                                            

Продажба на дребно

В последния ден от търговската седмица ще бъдат публикувани данни за продажбата на дребно за Великобритания и Канада. Индикаторът е един от най-важните показатели за представяне на икономиката, което ще покажа как съответните страни се справят с преодоляване на последиците от пандемията.

Търговията с акции на Costco беше доста волатилна последните седмици, като цената се задържа около психологическото ниво 300 и 50 седмичната периодна. По последни новини фондът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway се е отказал от придобиване на компанията, което според нас би имало негативен ефект върху книжата. Нужно е задържане на цената под нивото на подкрепа при $300, за да започна по осезаема разпродажба, която очакваме да понижи цената поне до локалния минимум около $275.

Валутната двойка образува тренд обръщащ модел „Глава и рамене“, което дава отлична възможност за влизане в средносрочна позиция. Сигнал за продажба на EUR/USD ще имаме при пробив на цената под вратната линия, която се намира при нивото 1.12.

Цената на медта срещна силна подкрепа при нивото 253, което ограничи метала от по-голямо понижение. Около зоната на подкрепа може да се отчете тройно дъно, след което виждаме силен опит за възобновяване не основния възходящ тренд. Докато цената се намира над 50 периодната средна трябва да се влиза само в дълги позиции с краткосрочна цел тестване и пробив на локалния максимум при $270.

Индексът записа нов исторически максимум, след като интереса към технологичните акции даде силен импулс на купувачите. Към момента се забелязва отслабване на движението, което се подкрепя от индикатора Стохастик, който се намира високо в зоната на свръх купен пазар. Предвид низходящото пресичане на индикатора и високите му стойности може да се влезе в къса позиция след пробив на индекса под линията на съпротива при 9757 пункта.

 

Коментари: 0