Технологичният сектор дръпна пазарите надолу

Големите разпродажби на световните борси се отразиха негативно върху цената на петрола

Технологичният сектор дръпна пазарите надолу
Поредна губеща сесия за някой от водещите технологични компании понижи индекса Nasdaq Composite с 1.7% до 6908.82 пункта. Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 завършиха деня на червена територия, с което изтриха натрупаните печалби за годината. Dow Jones изостана с повече от 551 пункта до 24465.64, докато  S&P 500 се понижи с 1.82% до 2641.89 пункта, след поевтиняване на Target Corporation с 10.5 на сто, която изкара по-лоши от очакваните финансови отчети за Q3.

Негативните настроения преминаха отвъд океана, което понижи европейските индекси. Едни от най-губещите бяха технологичният и банковият сектор, които потопиха немския водещ индекс DAX с 1.58 процента до 11066.41 пункта. В Лондон индексът FTSE 100 завърши деня при 6947.92 пункта, докато британския паунд остана сравнително стабилен, след изказването на председателя на Централната банка на Англия Марк Карни, че може да няма понижение на лихвите, дори да не се стигне до сделка за Brexit.

През изминалия ден цената на златото започна доста обещаващо с поскъпване от 0.39%, след което щатският долар си върна позициите и доведе до поевтиняване на ценния метал. В края на деня тройунция се разменяше със спад от 0.20 на сто до $1221.60. Среброто регистрира процентно по-голямо понижение, което го изпрати при $13.32.

Големите разпродажби на световните борси се отразиха  негативно върху цената на петрола, които изгуби повече от 7 процента за деня. Сортът Брент се търгуваше с понижение от 6.81 на сто при цена от $62.45.

Акценти днес

Икономически данни

Търговският отдел ще изнесе данни за поръчки на стоки за дълготрайна употреба в сряда от 15:30 часа. Общото настроение на анализаторите е, че доклада ще покаже спад в поръчките за дълготрайни стоки с 2.5% за месец октомври.

Инструмент на фокус - McDonalds

Акциите на една от най-големите вериги за бързо хранене претърпяха поражение, след като стана ясно че компанията ще бъде съдена от баща на дете за „нелегална“ реклама на Happy meal. Новината доведе до спад в акциите и пробив под възходящата тренд линия. Ще изчакаме за потвърждение на пробива, при което може да очакваме понижението да продължи до $175. В противен случай ще имаме фалшив пробив с тенденция за покачване на цената до стойности над $190.

AUD/USD

През изминалия ден щатския долар успя да укрепи позициите спрямо основните си конкуренти. Допълнителна подкрепа на щатската валута дойде от добрите икономически данни, които бяха публикувани през деня. Това понижи стойността на валутната двойка, след образуване на дивергенция, което оказа натиск върху цената. Цената се насочва към тест на 50 дневната средна, при което очакваме пробив и задълбочаване на движението до стойности около 0.71.

 XAU/USD

Последните дни видяхме няколко опита за поскъпване на ценния метал, но цената остана ограничена под 1230 долара за трой унция. Неуспешните опити за покачване, образуваха обръщаща формация дивергенция и доджи свещ, което дава възможност цената да коригира до 50 периодната средна. При покачване над $1225 обръщащата формация ще бъде неутрализирана, което ще доразвие възходящия тренд.

Nikkei 225

Японският индекс формира двоен връх на седмична графика, след което последва натиск от пазара и пробив под 50 периодната средна. Низходящото пресичане на индикатора Стохастик ще даде допълнителен импулс на разпродажбите, при което може да има пробив на зоната на подкрепа при 20000 – 21000 пункта.
Коментари: 0