\"Теклас\" мисли за пети завод в Кърджали

Тази година компанията довършва четвъртото си предприятие в общината, както и едно в Крумовград

Георги Георгиев, пълномощник на изпълнителния директор на „Теклас България”:

\
7532 ~ 2 мин. четене
Георги Георгиев е пълномощник на изпълнителния директор на „Теклас България” АД от учредяването на дружеството през 2004 г. Компанията спечели награда за „Инвестиция в иновативен бизнес” в тазгодишния конкурс на Българска агенция за инвестиции. „Теклас България” произвежда каучукови водни съединения и пластмасови изделия за гигантите в автомобилната индустрия. За успехите на дружеството в България и бъдещите проекти Economic.bg разговаря с Георги Георгиев.

- Г-н Георгиев, докъде стигна строежът на четвъртия завод на „Теклас България” в Кърджали?


Четвъртият ни завод вече се строи и може би ще бъде готов след 7-8 месеца. След няколко месеца пък ще бъда готови административната сграда и научно-изследователският център.

- Строите завод и в Крумовград. Кога ще заработи?

До 3-4 месеца ще открием новия завод в Крумовград. За първи път правим такава голяма инвестиция. Очакваме да разкрием между 300 и 350 работни места в града.

- На каква стойност са тези две инвестиции?

Около 30 млн. лв.

- Планирате ли да се разширявате още в България?

Имаме идея да построим пети завод в Кърджали. Проектът е готов, но стои проблемът с намирането на работници. Няма обучени кадри, но се надявам да успеем да привлечем хора с нашата материална база, социалните придобивки и заплащането, което предлагаме. При нас средната работна заплата е над 1000 лв. За първи път миналата година дадохме 13-а заплата, а тази година ще дадем дори 14-а.

- Изглежда бизнесът на „Теклас“ в България се развива много добре?

„Теклас” е фирма с огромен потенциал и огромно бъдеще. Заводите в Кърджали не може да смогнат на поръчките от всички световноизвестни автомобилни компании. Над 50% от цялата дейност на целия холдинг по света се изпълняват в заводите в Кърджали.

Колко работни места e създала досега „Теклас“ в България, и колко очаквате да създадете като цяло?
В момента в заводите на „Теклас България“ работят около 1900 души. През 2017 г. очакваме да открием 400 нови, а до 2020 г. общият брой вероятно ще достигне 2500.

- Как се развива компанията в глобален мащаб?

Нашият холдинг има шест завода в Турция, в Сърбия след два месеца откриваме втори завод, в Китай също откриваме втори завод. В Мексико след 5 месеца също ще открием производство, а също така проучваме възможностите в Тенеси, САЩ.

Крайната ни цел е след 3-4 години 70% от цялото производство на холдинга да е в Кърджали, а останалите 30% във всички останали заводи по света.

- Скоро ще откриете Научноизследователския център в Кърджали. Какво ще представлява той?


Научният ни център е голям авторитет за България, за Кърджали и за холдинга като цяло. Той ще е единственият в Европа, в който ще се тестват материали - пластмаса, каучук и метал, както и изделията от тези материали. Към него вероятно ще проявят интерес всички автомобилни заводи по света.

Инвестицията в него е 10 млн. лв. и разполага с най-скъпата тестова апаратура. В центъра ще работят 100 човека – научни експерти и работници. Искахме да направим научния център в София, имахме няколко срещи с тогавашния председател на БАН Стефан Воденичаров, съдействие от бившия премиер и цялото правителство. Но по някакви съображение това не стана в София и затова решихме да го направим в Кърджали.
Подкрепи Economic.bg