Telenor пуска технологията ViLTE за видео разговори през 4G мрежа

Технологията разширява вече наличната VoLTE

Telenor пуска технологията ViLTE за видео разговори през 4G мрежа

Снимка: Pixabay

Telenor разширява Voice over LTE (VoLTE) технологията си, като добавя и възможност за поддръжка и на видео през гласовата услуга през 4G мрежа. Операторът обяви, че стартира Video over LTE (ViLTE) за клиентите си на абонаментни планове, обяснявайки, че видео разговорите ще са с по-високо качеството на връзката и картината. 

Услугата не изисква допълнителна регистрация или специално приложение, за да бъде използвана и осигурява пълната сигурност на SIM-базираната проверка за автентичност. Условието е човек да разполага с мобилно устройство, поддържащо ViLTE. 

Нужно е също клиентът да ползва абонаментен план на Telenor с 4G достъп и да се намира в зона на покритие на 4G мрежата на оператора. За провеждането на видео разговори чрез ViLTE е нужно и двете страни да използват технологията.

Технологията вече е налична за частни и бизнес клиенти, но не и за потребителите на предплатени услуги и корпоративни клиенти, които ползват някои специфични бизнес услуги.

Обажданията, осъществени чрез ViLTE се таксуват съгласно ценовата листа, приложима за използвания мобилен план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет. За да се възползват от възможностите на технологията, клиентите на Теленор трябва да се уверят, че използват някое от поддържаните устройства и да активират опцията за VoLTE в
неговите настройки.

В момента от ViLTE могат да се възползват собствениците на общо 23 модела смартфони. Това са Huawei P20, P20 Pro, P30 и P30 Pro, Samsung Galaxy S7, S7 edge, S8, S8+, S9, S9+, S10, S10e, S10+, Note8, Note9, A6, A6+, A8, J4, J6, J6+, A7 и A9.

Telenor предложи за първи път на своите клиенти 4G достъп през декември 2015 г., а през 2016 г. започна да прилага нова функционалност (carrier aggregation) в съществуващата 4G мрежа. По този начин оптимизира възможностите на наличната мрежа, като обединява три честотни спектъра 900MHz, 1800MHz и 2100MHz – опция, напоследък популярна като 4.5G. Към момента 4.5G на Telenor покрива 45 града, зимни и летни курорти и е налична в още 87 населени места и туристически дестинации в страната. 

През май 2018 Telenor започна тестове на VoLTE, a през август 2018 разшири достъпа до технологията за всички свои абонати. Към момента над 45 устройства поддържат VoLTE в мрежата на Теленор.
Коментари: 0