Теменужка Петкова: До края на годината плащаме първата вноска по „Белене“

Бюджетът трябва да намери 800 млн. лв., които не са планирани тази година

Теменужка Петкова: До края на годината плащаме първата вноска по „Белене“
До края на годината ще платим първата вноска за реакторите на АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на енергиен форум в София, предаде репортер на Economic.bg. Сумата, която бюджетът ще отдели през 2016 г. е 800 млн. лв., докато цялата неустойка за произведените от „Атомстройекспорт“ реактори и оборудване е между 550 и 620 млн. евро без лихвите. „Първо ще посетим Русия,за да установим колко точно трябва да платим“, добави министърът.

„Арбитражното решение винаги съдържа възможност за водене на разговори и постигане на извънсъдебно споразумение“, каза още тя.

По нейните суми сега се търси вариант и вариант как точно да бъде направено плащането, което беше определено от Арбитражния съд в Женева. „Уверявам ви, че всичко това, което трябва да бъде спазено от гледна точка на законодателство в областта на държавната помощ, ще бъде съобразено с всички изисквания на нашето и европейското законодателство“, каза още Петкова.

Засега не е ясно откъде ще бъде осигурено финансирането, тъй като в държавния бюджет за 2016 г. толкова голяма сума не е предвидена. По думите на енергийния министър Националната електрическа компания (НЕК) няма откъде да намери 1.2 млрд. лв., за да плати. С такива средства не разполага и Българският енергиен холдинг (БЕХ).

Вариантът изглежда един – да се използват натрупаните през тази и миналата година пари във Фискалния резерв. Към август сумата по сметки в БНБ надхвърляше 12 млрд. лв. - основно пари, трупани от заеми и предназначени за евентуален буфер срещу предполагаеми проблеми в банковата система. Резултатите от прегледа на активите на банковата система и стрес тестовете показаха, че няма нужда от влагане на публичен ресурс.

Засега не е ясно и какво ще се прави с готовото оборудване, за което реално държавата трябва да плати. По думите на министър Петкова „решението ще бъде взето от всички политически партии“.

За всеки ден след постановяването на решението от арбитража в Женева България плаща над 320 хил. лв. лихви. През миналата седмица, три месеца след решението, министър Петкова обяви, че Арбитражният съд е сбъркал в сметките и лихвата трябва да е по-малка. Не е ясно защо експертите на министерството чак сега са установили това, след като изтекоха всички срокове а обжалване в Женева. Сметките показват, че досега от лихви са натрупани около 30 млн. лв.
Коментари: 0