Тереза Мей назначи нов министър на вътрешните работи

За първи път представител на малцинство заема един от четирите ключови поста в британското правителство

Тереза Мей назначи нов министър на вътрешните работи

Снимка: БТА

1252 ~ 1 мин. четене

След оставката на Амбър Ръд британският премиер Тереза Мей назначи днес Саджид Джавид за министър на вътрешните работи, предадоха световните агенции.

Ръд се оттегли, защото е подвела парламента, че във Великобритания пребивават неясен брой незаконни мигранти. Впоследствие обаче стана ясно, че от вътрешното министерство погрешка са определили карибски мигранти, от години живеещи законно в страната, като незаконно пребиваващи. Последвалите критики по адрес на Ръд я накараха тази сутрин да подаде оставка.

Саджид Джавид е бивш управляващ директор на „Дойче банк” и досега беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление. „Кралицата с удоволствие одобрява назначението на многоуважавания член на парламента Саджид Джавид за министър на вътрешните работи”, съобщиха от кабинета на Мей.

Джавид, който подкрепяше оставането на Великобритания в Европейския съюз, може да промени баланса на силите в екипа на Мей за преговорите за Brexit. Той каза, че резултатът от референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. означава, че „в някои отношения сега всички сме привърженици на Brexit”.

Джавид, чиито родители са дошли от Пакистан, е първият политик от малцинство, заемащ един от четирите водещи поста в британското правителство.

По повод грешката на вътрешното министерство под ръководството на Ръд да определи законно отишлите във Великобритания хора от Карибите за нелегални мигранти Джавид се изрази гневно пред The Telegraph, заявявайки, че той е можело да е сред тях.

Подкрепи Economic.bg