Тереза Мей получи тежък удар от собствената си партия

Вчера британските депутати приеха законодателна поправка, която им дава право на вето върху окончателното споразумение за Brexit

Тереза Мей получи тежък удар от собствената си партия

Снимка: БТА

Сред водещите теми за чуждите издания е поражението, което британското правителство претърпя в парламента по въпроса за Brexit вчера вечерта. Изданията отбелязват, че това се случи в навечерието на срещата на върха на ЕС, на която една от темите ще бъде именно преговорите за развода на Лондон с Брюксел.

Вчера британските депутати приеха законодателна поправка, която им дава право на вето върху окончателното споразумение за Brexit, сключено с Брюксел. Това поражение отслаби още повече позициите на британския премиер, отбелязва френският в. "Фигаро". Тереза Мей стана жертва на бунт в собствения си лагер, който извади наяве нейната слабост в навечерието на срещата на върха на ЕС в Брюксел, допълва изданието. Законодателната поправка бе гласувана в рамките на дебатите по законопроекта за излизане от ЕС. Поражението на Мей бе нанесено от 11 депутати от редиците на консерваторите и бе доста унизително. Това е първата подобна победа за разбунтувалите се парламентаристи от лагера на Мей, откакто парламентът започна да дискутира закона за Brexit, отбелязва френският вестник.

Това правителствено поражение може да вдъхнови и други тори за бунт, пише британският в. "Гардиън". Изданието отбелязва, че поражението е било предвидимо. На референдума за Brexit миналата година онези, които подкрепиха излизането от ЕС, казаха, че суверенитетът е свещен, но после правителството пое контрола и започна да налага диктата си. Според вестника шокиращото в снощното поражение на Тереза Мей е малкият брой на "бунтовници" от нейната партия. Но независимо от този малък брой, техният бунт спасява страната от едно лошо споразумение за Brexit, допълва вестникът и изразява надежда, че други депутати от Консервативната партия ще се вдъхновят от този бунт по време на бъдещи важни парламентарни гласувания.

Британският парламент пое контрола върху процеса на излизане от ЕС, отбелязва френският в. "Монд", като цитира британската депутатка от Консервативната партия Ники Морган, която е проевропейски настроена.

Поражението на Мей в парламента подчертава до каква степен в него продължава да съществува недоволство във връзка с Brexit, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Някои законодатели все още съжаляват за парламентарното решение от 2015 г. за насрочване на референдум за Brexit, провел се през 2016 г. Гласуването снощи дойде и след поредица от проблеми за Тереза Мей, която на предсрочните избори по-рано тази година изгуби абсолютното си мнозинство в парламента. Последваха оставки на двама нейни министри, а трети е разследван за непристойно поведение. Сега британският парламент ще има решаваща роля в плановете на страната за излизане от ЕС в момент, в който Тереза Мей поиска максимална свобода, за да преговаря с Брюксел, допълва вестникът.
Коментари: 0