Tesla е на крачка да направи колите си напълно автономни

Според някои анализатори обаче Мъск отново е предявил твърде „смела претенция“

Tesla е на крачка да направи колите си напълно автономни

Снимка: БТА

Tesla е „много близо“ до постигането на пълна автономност на своите електрически возила, каза основателят и изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, цитиран от BBC. По думите му това може да стане реалност още до края на тази година. 

Тъй нареченото „ниво 5“ на автономия предполага, че от водача няма да се изисква абсолютна никаква намеса в управлението на автомобила. Сега действащият в колите Tesla автопилот е от „ниво 2“, като при него шофьорът трябва да е нащрек и готов да поема волана. 

Благодарение на бъдеща актуализация на софтуера обаче може да бъде постигнато пето ниво на автономия, без въвеждането на нов хардуер, посочва Мъск. Прогнозата си той сподели във видео участие на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай. 

„Чувствам, че сме много близо“, възкликна той и след това поясни, че очаква още тази година да има „основна функционалност за автономия от пето ниво“. 

По думите на Мъск предизвикателствата не са фундаментални, а става дума за „много малки проблеми“, които трябва да бъдат решени“. След това ще е нужно само да се обедини цялата система от технологични решения.

„Дългата опашка“ от проблеми, коментира още той, се решава от известно време чрез тестовете в реални условия, каквито бяха предприети от няколко компании.

Анализаторът на IHS Markit Тим Уркхарт обяснява, че автономното шофиране от пето ниво е „светият граал“ на индустрията. Според него Мъск както обикновено е предявил „смела претенция“.

„Дори и Tesla да може надеждно да внедрява технологията в производството, регулаторната среда на всички основни пазари изостава в разрешаването на напълно автономни превозни средства на пътя“, посочи анализаторът.
Коментари: 0