Tesla вече струва над 100 млрд. долара

Акциите на автомобилния производител се повишиха с 1.4%, достигайки 555 долара за брой

Tesla вече струва над 100 млрд. долара

Снимка: БТА

1676 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Tesla Inc стана първият американски автомобилен производител, чиято пазарна оценка е преминала 100 млрд. долара. Това се приема за знак, че Уолстрийт вярва в бъдещето на електрическите коли, пише Reuters.

Преди по-малко от месец акциите на създадената от Илон Мъск компания надхвърлиха 420 долара за брой. Тази стойност стана скандално известната, след като преди 2 години главният изпълнителен директор написа в Twitter, че ще направи компанията частна, ако акциите достигнат тази стойност.

През август 2018 г. Мъск беше споделил в социалната мрежа, че има „осигурено финансиране“, за да свали Tesla от борсата. Тогава акциите на компанията се търгуваха средно по 330 долара. Правейки я частна, Мъск би избегнал натиска на инвеститорите и регулациите на борсата.

Акциите на Tesla се повишиха с 3% по време на предварителната сесия и към 12.20 ч. българско време книжата струваха 563.5 долара за брой. Вчера скокът беше още по-голям - 7.2%, затваряйки търговската сесия при цена от 547.2 долара за брой. Анализаторите от Nеw Ѕtrееt Rеѕеаrсh повишиха прогнозите си на 800 долара средно за акция през следващата година.

Също така, новата пазарната стойност на Tesla приближава Мъск до изпълнението на условие в договора му за управление, който предвижда той да получи бонус от 346 млн. долара. Условието е да задържи оценката на фирмата над 100 млрд. долара в продължение на шест месеца.

Коментари: 0