Tesla разпродава акции за 5 млрд. долара

За втори път в рамките на три месеца автомобилната компания предприема подобен ход

Tesla разпродава акции за 5 млрд. долара

Снимка: Wikipedia

1500 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Компанията за електрически автомобили Tesla обяви нова продажба на акциите на стойност 5 млрд. долара, пише Reuters. За втори път в рамките на три месеца автомобилният гигант пуска част от активите си на пазара.

Макар че обявената стойност е голяма, за Tesla това не е „нищо особено“, след като тази година отбеляза невиждан скок в стойността на акциите си. В понеделник те достигнаха рекордно високи нива и тласнаха пазарната цена на компанията до над 600 млрд. долара. Така производителят на електрически возила успя да затвърди позициите си в бранша въпреки по-малкото производство в сравнение с конкуренти като Toyota, Volkswagen и General Motors.

От Tesla заявиха, че десет големи банки, сред които Goldman Sachs, Citigroup Global Markets и Morgan Stanley, ще водят продажбата на акции.

Желанието на хората да притежават част от Tesla се подсили допълнително, след като преди няколко седмици компанията влезе в индекса на S&P 500. Това я направи една от най-ценните фирми, присъединявали се някога към основния бенчмарк в САЩ.

Според редица инвеститори на Уолстрийт акциите на Tesla са балон, който скоро ще се спука. Те смятат, че цената им е изкуствено завишена и реалната им стойност е поне с около 400 долара под от текущата.

Въпреки всичко компанията за електромобили отбеляза растеж от 670% тази година. Това доведе до скок и в богатството на Мъск, което се увеличи от 27 на 155 млрд. долара. Така основателят на Tesla успя да се превърне във втория най-богат човек в света, според Bloomberg Billionaires Index.

Подкрепи Economic.bg